Akustik 24

Melis Birkan ve Caner Cindoruk T24'te: "Yeni Bir Şarkı, bir kadının erkek fikrini yok saymasıyla yeni bir sözü olacağını söylüyor"

Oyuncular Birkan ve Cindoruk, Ayşen Güven’e anlattı

22 Ocak 2021 19:19

Melis Birkan ve Caner Cindoruk Akustik24’te Ayşen Güven’e konuk oldu. İki oyuncu beraber sahneye çıktıkları 'Yeni Bir Şarkı' oyununu anlattı. İlk kez Eylül 2019’da sahnelenen ve Moda Sahnesi imzası taşıyan oyun bir Marguerite Duras çevirisi.

Yazarın 1965 yılında kaleme aldığı ve 1985’te son halini verdiği metin Kemal Aydoğan rejisiyle sahneye konuldu. Bu akşam canlı olarak sahnelenecek oyun, ayrılmalarının üzerinden üç sene geçmiş bir çiftin, boşanma işlemlerinin son aşamasında bir araya geldikleri akşamda başlıyor.

Yazar, ikili ilişkileri, kadınlık erkeklik rollerini bir ayrılık muhasebesi içinde feminist bakışla irdeliyor.

Melis Birkan ve Caner Cindoruk, Ayşen Güven’e oyun üzerinden, ilişkileri, ayrılıkları, kadın ve erkek olmanın yanı sıra Duras’ın üslubunu, yazıldığı dönemi, Moda Sahnesi’nin bugün nasıl ele aldığını anlattı.

“Özellikle toplumun gözünde kadının yeriyle ilgili çok dert edinmiş bir isim Marguerite Duras vurgusunu yapan Melis Birkan “Yaşadığı dönemde feminist akımlarla ilgili de çalışmaları olmuş yazarın. O yüzden  bu metnin kadınlar için daha büyük bir önemi var. Kadının hâlâ eşit olması gerektiğini anlattığımız şu zamanlarda çok da güncel bir oyun sahnelediğimiz” diyerek oyunun eksenini anlattı.

“Birçok metin bir sorun tespit eder ama bence bu metin bir şeyi de öneriyor” diye anlatan Caner Cindoruk ise “Bir kadının erkek fikrini yok saymasıyla yeni bir söylemi olacağını söylüyor yazar” dedi.

Yeni Bir Şarkı (23 Ocak Cumartesi saat: 21.00’de) oyunu naklen canlı olarak sahnelenecek.

Melis Birkan ve Caner Cindoruk'un konuk olduğu Akustik24’te yayında!

İster izleyin ister dinleyin!

OYUN KÜNYESİ
Yazan: Marguerite Duras
Çeviren: Murat Erşen
Yöneten: Kemal Aydoğan
Sahne Tasarımı: Bengi Günay
Oynayanlar: Caner Cindoruk, Melis Birkan
Süre: 1 saat 15 dakika (Tek perde)