Videoröportaj

Komünist Başkan Maçoğlu: Erzincan-İliç’te siyanür sızıntısı sonrası böcek sesi bile yoktu

Tunceli Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, izlenimlerini, tespitlerini Candan Yıldız'a anlattı

05 Temmuz 2022 13:18

T24 Video Haber

Erzincan İliç’teki Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen kompleks madeni işletmesinde, siyanür borusunun patladığı ve siyanürün çevreye yayıldığının ortaya çıkmasının ardından bölgeye giden Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, bölgeye gittiklerinde yontulmuş bir dağ ile karşılaştıklarını ve siyanür nedeniyle bölgedeki canlı yaşamının neredeyse yok olduğunu gördüklerini söyledi.

“Böcek sesi bile yoktu.  Hayvan sesi duymadık öten kuş bile yoktu” diyen Maçoğlu, kilometrelerce uzaktan doğadaki bozulmanın görüldüğünü ifade etti. 

Eskiden orman olan alanların artık sadece toprak olduğunu söyleyen Maçoğlu, “Bu işler ceza vermekle çözülmez. Doğa hepimizin geleceğidir. Burası canlıların yaşam alanlarıdır buradaki yaşam alanları bozmak insanları oradan göç ettirmek kimseye fayda sağlamaz. Bu kimsenin hakkı da haddi de değil” dedi. 

Bölgedeki insanların buradaki doğa katliamına ses çıkarmamasının nedenlerine değinen Maçoğlu, madenin sağladığı istihdam, geçim sıkıntısı nedeniyle yaşanan bir mecburiyet durumu ve baskının söz konusu olduğunu belirtti. 

Maden sahasına girdiklerinde hayretler içinde kaldıklarını anlatan Maçoğlu, “Görünen o ki orada devasa bir rant da var” diye konuştu.

Madenlerin bir ihtiyaç olduğunun farkında olduklarını ancak Türkiye’deki uygulamaların dünyada benzeri olmayan uygulamalar olduğunu ifade eden Maçoğlu, madenin yarattığı demografik sonuçlara da değinerek “Dünyada bunlar yapılırken bölge insanı ile çevre örgütleri ile görüşülür ama burada o yok burada talan, katliam var. İliç’te yaşayanların 84 hanedenin 2 tanesi yerli hane, geri kalanlar Dersim  ve çevre illerden göç edenler. Aslında orada yaşayan yerliler göç etmiş sadece iki ev kalmış” diye konuştu.

Erzincan İliç'te Anagold altın madenindeki siyanür sızıntısı doğayı nasıl etkiledi?

Bölgeye giderek "Kuş sesi bile duymadık" diyen Tunceli Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, izlenimlerini, tespitlerini Candan Yıldız'a anlattı.