Akustik 24

'Kısmet' isimli yeni albümleri yayınlanan Kolektif İstanbul Akustik24'te; "Konserlerimiz gelinsiz damatsız düğünler gibidir"

Kolektif İstanbul'dan Aslı Doğan ve Richard Laniepce Ayşen Güven'e konuk oldu

18 Mayıs 2021 16:17

Neşenin, mutluluğun, 'göbek atmanın', dans etmenin müzikal adresi Kolektif İstanbul 15 yaşında! Müzikal yolculuğuna eşlik eden jenerasyonları ikiye katlayan Kolektif İstanbul ekibinden trompet ve vokal Aslı Doğan ile grubun kurucusu ve saksafoncusu Richard Laniepce Akustik24’te Ayşen Güven’e konuk oldu.

Anadolu ve Balkan tınılarını kendilerine has nüanslarla harmanlayan Kolektif İstanbul müzikal yolculuğunun 15. yılında Akustik24’te müziklerinin olmazsa olmazlarını anlattı. "Bu 15 senede seyircide bir kuşak döndü" diyerek, müziklerinin kuşaklara sığmayan dinamizmini özetledi Aslı Doğan. Grubun kendine has enerjisi ve bambaşka yerlerden beslenen ruhu da diğer kuşaklara şüphesiz sıçrayacak gibi. Zorlamadan yarattıkları bu enerjik tarzın ekibin çeşitliliğinden ve sahnelerinde seyirciyle de şekillenen doğal bir oluşum olduğundan bahsederken, "Grubun kendine has bir sesi var, ve o ses bütün her şeyi ortaklaştırıyor" diye ekliyor Doğan.

Dönemin talihsizliklerinin müziklerine katkılarından bahseden Aslı Doğan, "Bizim konserlerimiz gelinsiz damatsız düğünler gibi; müziğin enerjisi geleneksel olandan geliyor; bir arada olup yapılabilecek en güzel şeylerden biri dans etmek, Kolektif İstanbul bunun üzerine kurulu’’ diye konuştu.

"Biz seyirciyle hep birlikte bir çorba yapıyoruz; bazen onlar sahneye çıkıyorlar bazen biz iniyoruz" diye ekleyen Richard Laniepce, izleyicinin yarattığı etkinin yadsınamaz değerine değindi.

Kolektif İstanbul'un, Melike Şahin, Ceylan Ertem gibi isimlerin de konuk olduğu‘ Kısmet’  albümde kendi besteleri de yer alıyor. Beşinci albümleri olma değeri taşıyan ‘Kısmet’, üretimi sahnede şekillenen grup için de bambaşka deneyimlere ‘sahne’ olacak gibi görünüyor. Türkiye’de yasakların ve canlı performansların ne olacağı konusundaki bilinmezlik sürerken grup, albüm lansmanlarına Avrupa’dan başlayacağa benziyor. Türkiye sahnelerinde yapılacak lansmanlar ise belirsizliğini koruyor. 

Aslı Doğan, pandemi döneminden payına düşen zorlukları "Zorluğundan çok tuhaflığını hissettiğimiz bir dönem. İnsanlar çok ağır bedeller ödedi. Sonunu da göremiyoruz. Toplumun bir kültür algısı yok; müzisyenin mesleki temsili ve devletle doğrudan bir ilişkisi yok. Haliyle ortaya bir talep çıkarmak bile imkansız; çözüm önerisi bile üretemiyoruz" diye anlattı. 

Akustik24 yayında! İster izleyin, ister dinleyin...