Videoröportaj

Kelepçeli şekilde dişi çekilen ve kalp-göz muayenesi yapılan Mücella Yapıcı: Artık hastaneye gitmek istemiyorum

"Hastaneye götürürlerse cebimde İstanbul Protokolü'nü taşıyacağım"

27 Haziran 2022 15:44

Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan ve Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Mücella Yapıcı, Bakırköy Sadi Konuk, Beyoğlu Göz, Okmeydanı devlet hastanelerinde "kelepçeli muayene" ye maruz bırakıldığını kamuoyuna taşıyınca hekimlerin "etik ihlali" konusu yeniden gündem oldu. 

Birleşmiş Milletler metni hale gelen İstanbul Protokolü'nü yazan isimlerden biri alan Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı konuyla ilgili "Tıp fakülteleri bile İstanbul Protokolü'nden haberdar değil ne yazık ki. Karşımıza Adalet, Sağlık ve İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan üçlü protokolle çıkıyorlar. Bu protokol, terör suçlarından yakalanmış kişinin , bakın yakalanmış diyorum, kelepçeli muameleye zorlanmasını ve kolluk kuvvetlerinin içeride bulunmasını vaaz ediyor. Suç işliyorlar. 19 Ocak'ta bize gelen şikayetlerle ilgili yazı yazdık ilgili bakanlıklara yazı yazdık" dedi. 

Mücella Yapıcı'nın kendisi için değil bütün tutuklu ya da hükümlülerin yaşadıklarını gündeme getirmeye çalıştığını ifade eden Cansu Yapıcı da "Annem artık hastaneye gitmek istemediğini söylüyor. 'Götürürlerse de cebimde İstanbul Protokolü'nü taşıyacağım diyor' diye konuştu. 

Hekimin hastanın yüzüne bakmamasının İstanbul Protokolü'nden bağımsız bir durum olduğunu ifade eden Şebnem Korur Fincancı "Bu aydınlatma yükümlülüğünün ihlalidir yani etik ihlalidir. Diğer yandan da hekimlerin getirildiği bir durumla ilgili. Bir hekim hem hemşire hem tıbbı sekreterlik hem de hekimlik yapıyor. Gündü 100-150 hastaya bakmakla yükümlü. Bu da bilgisayara bilgileri yazmak da dahil ortalama 3 yada 5 dakika ayrılması demek bir hastaya" yorumunu yaptı. 

Mücella Yapıcı'yı kelepçeli muayene eden hekimlerle ilgili sürecin devam ettiğini de aktaran Fincancı "Hekimlerden önce açıklama talep edilir. Etik ihlali şüphesi varsa araştırma, soruşturma ve kovuşturma aşamaları var. Kovuşturma aşamasında "Onur Kurulu", "Yüksek Onur Kurulu" değerlendirme yapar" ifadelerini kullandı.

Kelepçeli göz muayenesi ve diş çekimi

“Kelepçe görmedim” diyen bir hekim. Mücella Yapıcı yazdı, kamuoyu duydu

İstanbul Protokolü neden uygulanmıyor?

Mücella Yapıcı'nın kızı Cansu Yapıcı, TTB Yönetim Yönetim Kurulu üyesi Şebnem Korur Fincancı, Candan Yıldız’a anlattı.