Ekonomide ne oluyor?

"İşçi sınıfı 'sermayedar' oldu; BES ve İşsizlik Fonu'ndan bankalara düşük faizle yılda yaklaşık 2 milyar TL kaynak aktarılıyor"

Eski banka yöneticisi Kerim Rota, Barış Soydan'ın sorularını yanıtladı

21 Ekim 2019 12:58

Siyasi gelişmelerden etkilenen doların akıbeti ne olacak? ABD'deki Halk Bankası soruşturmasının olası sonuçları neler? Bireysel Emeklilik Sistemi ile İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları piyasa faizinin altında kamu bankalarına mı kullandırıldı?

Barış Soydan sordu, eski banka yöneticisi Kerim Rota yanıtladı. 

Bireysel Emeklilik Fonu'nun 105 milyar TL, İŞKUR tarafından yönetilen İşsizlik Sigorta Fonu’nun da 130 milyar TL büyüklüğünde olduğunu hatırlatan Rota, "Geçtiğimiz yıl bunun 10 milyarı, bazı özel ve kamu bankalarının tahvil alması için yanlış bir şekilde kullanıldı. İşsizlik Fonu''nda yaklaşık 1,5 milyar TL faiz kaybı var. Bu para işçilerin cebinden çıkıyor. Bankalar İSF ve BES'te biriken parayla kendi kaynaklarını besliyor. Üstelik aktarılan paralar piyasa faizinin altında" diye konuştu. 

Kerim Rota, ABD'deki Halk Bankası soruşturmasını 'ekonomide finansal bir tehdit' olarak nitelendirerek "Türkiye'nin borçlanma sorunu var. ABD'nin yaptırımları, borçlanma kanallarını kısabilir, bu da ekonominin büyümesini baltalayabilir" dedi. 

"Yıl sonuna kadar dolarda büyük bir değişim beklemiyorum" yorumunu yapan Rota, insanların harcama yapmadığını, ekonomik büyüme beklentisinin düşük olması nedeniyle enflasyonun da %9-10 bandında olabileceğini söyledi.

Rota, Türkiye'deki işsizlik sorununa ilişkin "Ekonomide %4'ün üzerinde büyüme olsa bile işsizlik sabit kalır ancak şu an %4'lük büyüme potansiyeli de yok. YEP'teki %5 büyüme hedefini gerçekçi bulmuyorum" yorumunu yaptı.