Haberler

HDP'li Paylan: Erdoğan'ın, asgari ücreti 10 bin TL olarak açıklamasını talep ediyoruz

Bugün, milyonlarca yurttaşımız gözü kulağı sarayda"

01 Temmuz 2022 14:28

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, altı milyonu aşkın çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücrete yapılacak ara zamma ilişkin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, çıktı, bir müjde gibi ‘Asgari ücreti 4 bin 250 lira yapıyorum’ dedi. Millet sevindi ama sevinçleri kursağında kaldı. Çünkü işçinin cebine girmeden, o 4 bin 250 lira eridi gitti. HDP olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücreti 10 bin TL olarak açıklamasını talep ediyoruz” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Paylan, altı milyonu aşkın çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücrete ara zam yapılması konusunda işçi, işveren ve hükümet temsilcileri arasında süren pazarlığa ilişkin şöyle konuştu:

Bugün, milyonlarca yurttaşımız gözü kulağı sarayda… 5 bin-6 bin liranın büyük vicdansızlık olacağını iddia ediyoruz. Bazılarımız için yüksek gelebilir ama şu anda Türkiye'de açlık sınırı 6 bin 391 lira. Yani 4 kişilik bir ailenin yalnızca mutfak masrafı 6 bin 391 lira. Diğer kira ve faturaları ve temel ihtiyaçları kattığımızda, yoksulluk sınırı 20 bin 818 lira. Bu şartlarda asgari ücretin 5 bin lira, 6 bin lira, 7 bin lira da olması kabul edilemez. Yıl başında biliyorsunuz asgari ücret 2 bin 825 liraydı. O zaman asgari ücretin yükselmesi tartışmaları vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çıktı, bir müjde gibi ‘Asgari ücreti 4 bin 250 lira yapıyorum’ dedi. Millet sevindi ama sevinçleri kursağında kaldı. Çünkü işçinin cebine girmeden, o 4 bin 250 lira eridi gitti. HDP olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücreti 10 bin TL olarak açıklamasını talep ediyoruz. Şimdi kimileri diyecek ki ‘Bu çok yüksek’. Aylarca işçi, sefalet içinde yaşadı. 10 bin lira yüksek gözükebilir. Ama emin olun enflasyon canavarı daha da büyüyecek. Sokağın enflasyonu yüzde 200’ün üzerine çıkacak. O açıdan da bu 10 bin lira, belki bugün için yüksek görünüyor ama bir ay sonra yeniden anlamsız hale gelecek. Asgari ücretli milyonlarca yurttaşımızın alım gücünü 12 ay için korumak için asgari ücreti 10 bin TL yapmalıyız. Daha sonra göreceksiniz, 10 bin TL de anlamsız hale gelecek.”