Gün Olur

Halkın yüzde 61'i NATO'yu destekliyor; yüzde 81'i ise ABD'yi tehdit görüyor

10 Temmuz 2019 15:58

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin yaptığı Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması'nın 2019 yılı sonuçları açıklandı. Araştırmayla ilgili Hakan Aksay'a değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mustafa Aydın, halkın yüzde 61'inin NATO'yu desteklediğini, ancak NATO'nun itici gücü ABD'yi Türkiye'ye tehdit görenlerin oranın ise yüzde 81 olduğunu söyledi.

Her yıl güncellenen sorularla yapılan araştırmada Türkiye-ABD ilişkilerinde gerilim konusu olan S-400 başlığı da yer aldı. Prof Dr. Mustafa Aydın, “S-400 füzelerinin alınmasını destekliyor musunuz diye sorduk, yüzde 44’ü alınması gerektiğini söylüyor” diye konuştu.

S-400'le ilgili Ankara-Washington hattından gelen karşılıklı açıklamaları da yorumlayan Prof.Dr. Aydın, Türkiye’nin ABD’nin uygulayacağı yaptırımları kabullendiğini ve etkilerini uzun döneme yaymaya çalıştığını belirtti. Aydın, “Türkiye bunu ABD Başkanı Trump üzerinden yapmaya çalışıyor ama kamuoyu Trump’a fazla umut bağlandığını düşünüyor, çünkü Trump çabuk karar değiştiren bir lider” ifadelerini kullandı.