Akustik 24

Hagop Ayvaz’ın arşivi Akustik24’te açıldı: "Amatör ruhlar sayesinde Modern Türkiye Tiyatrosu’nun temelleri atıldı"

Esen Çamurdan ve Nesim Ovadya İzrail, “Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz” sergisini Ayşen Güven'e anlattı

26 Mart 2021 10:05

27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ndeKulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz” sergisi T24'te konuşuluyor. Türkiye Tiyatro Vakfı kurucu başkanı Esen Çamurdan ve tiyatro tarihi araştırmacısı Nesim Ovadya İzrail Ayşen Güven'e sergiyi, Ayvaz’ın sahnesini ve kulisini anlatıyor.

Yazar, oyuncu ve yayıncı Hagop Ayvaz, Türkiye’nin en uzun soluklu tiyatro dergisi Kulis’i elli yıl boyunca çıkararak sahne sanatlarına büyük hizmette bulunmuş, farklı kuşaklardan sanatçılar arasında bir köprü görevi üstlenerek 20. yüzyılda İstanbul kültür sanat hayatına damgasını vuranlardan biri olmuştur. Ayvaz’ın geride bıraktıkları 2006’da vefatının ardından önce Agos gazetesine, daha sonra Hrant Dink Vakfı’na armağan edilmişti. Hrant Dink Vakfı, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Türkiye Tiyatro Vakfı’nın işbirliğiyle hazırlanan ‘Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz’ başlıklı sergi, derginin ilk sayısının çıkmasından tam 74 yıl sonra, 15 Aralık’ta Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde açıldı.

Üç bölümden oluşan serginin küratörlüğünü Hrant Dink Vakfı’ndan Banu Atça, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’tan Kevser Güler ve Türkiye Tiyatro Vakfı’ndan Esen Çamurdan üstlendi.

"Bunlar müzelik eserler"

Esen Çamurdan, yoğun emekler sonucu halka açılan bu arşivi yalnızca süreli bir sergi olarak değil, Türkiye tiyatrosunun bilinmeyen dönemlerinin kapılarını aralayan eserler olarak görüyor. ‘Toplumsal bilinci dürten’ bir çalışma ortaya koyduklarını belirten Çamurdan, “Örneğin sergilediğimiz en eski eserlerden, Hagop Baronyan’ın Şark Dişçisi, 1868 tarihli. Orijinal basımlar. Bunlar müzelik eserler ve bunların hepsi bir kişisel arşivden. Biz başka nerede göreceğiz bunları” diye vurguluyor.

"Toplumsal bilinci dürten bir sergi bu"

Arşivi ilk görenlerden Nesim Ovadya İzrail, Ermeni toplumunda tiyatro sanatının yerini ve önemini paylaşıyor. Ayvaz’ın da ilk sahne deneyimlerinden, tiyatro grubundan ve oyunculuk yıllarından bahsederken o dönemdeki bağımsız amatör ruha tarihin çok şey borçlu olduğunu vurguluyor. Kendi imkanlarıyla var edilmiş Ermeni tiyatro gruplarındaki o ‘amatör ruhun fedakar yanı’ sayesinde modern Türkiye Tiyatrosu’nun temelleri atıldığını hatırlatıyor.

1911-2006 arasında yaşamış İstanbullu tiyatro sanatçısı ve yayıncı Hagop Ayvaz'ın tiyatro arşivinden bir seçki sunan sergi, Yapı Kredi Kültür Sanat'ta 25 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilecek.

Direklerarası’ndan Beyoğlu’na uzanan katmanlı bir tarihi konuştuğumuz Akustik24 yayında.

Dünya Tiyatro Günü kutlu olsun!