Videoröportaj

Gelecek Partisi, kuruluşunu ilan etti: "Post AKP dönemin şafağı söktü"

13 Aralık 2019 13:58

AKP ile yollarını ayıran eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi'nin kuruluşunu resmen ilan etti. Partinin ilkelerini açıklayan Davutoğlu, ekonomiden, eğitime, dış siyasetten, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne kadar pek çok konuya değinerek AKP hükûmetine eleştirilerde bulundu. 

Murat Sabuncu ve Tayfun Atay, Davutoğlu'nun partisinin siyasete olası etkilerini yorumladı. Parti kuruluşunu Ankara'dan takip eden Candan Yıldız, salondaki gelişmeleri anlattı.

Davutoğlu'nun yeni parti kurmasını "Post-AKP döneminin şafağı söktü" sözleriyle niteleyen Tayfun Atay, "Bugün izlediğimiz tablonun en belirgin yanı, 2011 sonraki süreçte hegemonik olarak kendini gösteren AKP'nin içinden bir kırılmanın söz konusu olması ve dindar muhafazakâr kesimin tek pusulasının, mihrabının artık yalnızca AKP olmaktan çıkmış olmasıdır" yorumunda bulundu.

Atay, "Türkiye'yi kendi iradesinde bir geleceğe mahkum kılan, o geleceğe mahkum kılmayı da geçmişe dönük beka söylemiyle sürdüren zihniyete karşı, dindar muhafazakârlığın içinden bir tepki siyasi bir örgütlenmeye karşımıza çıktı" diye konuştu. 

'Tüm bagajına rağmen Davutoğlu'nun çıkışının aslında Türkiye toplumunun başarısı olduğunu' ifade eden Atay, "Türkiye toplumu, iktidar karşısında çok ağır bedeller ödeyerek tek adam alacakaranlığını üzerinden attı" dedi. 

Murat Sabuncu da pek çok ana akım medya kuruluşunun Davutoğlu'nun kuruluş ilan törenini yayınlamadığına vurgu yaparak, Davutoğlu'nun parti kurmasının 'korku duvarının aşıldığı' anlamına geldiğini ifade etti.

Davutoğlu'nun törende kullandığı "Demokratik bir düzene geleceğimizi ümit ederken, düşüncesini ifade etmekten mahrum bırakılanlar var. Türkiye'yi yönetenlerin iktidarda kalmak dışında başka bir gündemi bulunmamaktadır" cümlelerini hatırlatan Sabuncu, "İsim vermese de net bir şekilde Erdoğan'a ve rejime eleştirilerde bulundu" dedi. 

Sabuncu, "Davutoğlu açıkça parlamenter sisteme dönüşün vurgusunu yaptı. Önümüzdeki seçim, ‘tek adam’ yönetimi isteyen partilerle, parlamenter sistem isteyen partilerin karşı karşıya geleceği bir ‘referanduma’ dönüşebilir" yorumunda bulundu.  

Atay'ın 'Davutoğlu'nun 7 Haziran-1 Kasım sürecinde suskunluk içinde olduğunu' vurgulaması üzerine Sabuncu da "Türkiye'nin en karanlık dönemlerinden biriydi. Öz eleştiri yapmak yerine yıllar sonra partiden ayrılıp Erdoğan'la karşı karşıya geldiği zaman o süreçte neler olduğunu ince mesajlarla anlatmak ne kadar karşılığını bulabilir emin değilim" dedi.