Ne Oluyor?

Eski MB Başkanı Yılmaz: Bakanların değişmesi çözüm değil; başkanlık sisteminden kurtulmalıyız, faizlerle de oynanmamalı

24 Eylül 2019 20:10

IMF’nin Türkiye raporu yayınlandı. Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye'yi 4. Madde kapsamında denetliyor, görüşmeler yapıyor, görüşler alıyor. Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, IMF yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin detaylarını Şirin Payzın'a anlattı.

Durmuş Yılmaz, Türkiye'deki problemlerin sebebini başkanlık sistemine bağlayarak "1-2 bakan değiştirilince bu sorunların üstesinden gelemeyiz. Başkanlık sisteminden kurtulmalıyız" dedi. 

IMF'nin Türkiye ile ilgili sunduğu raporda, 'önce enflasyonun sonrasında faizlerin düşürülmesi gerektiği' yorumuna katıldığını söyleyen Yılmaz, faizlerle oynanmaması gerektiğini ifade etti.

IMF heyetiyle yapılan görüşmenin detaylarını aktaran Yılmaz, görüşmenin gizli olmadığını talebin IMF'den geldiğini söyledi. Yapılan görüşmelere her zaman hazineden bir yetkininin katıldığını ancak bu kez katılmadığına vurgu yapan Yılmaz, "Ya kurum çöktü kimse yok, ya da göndermediler" dedi.

Görüşmenin genel çerçevesine ilişkin konuşan Yılmaz, "IMF heyeti bize, ekonomiyi nasıl gördüğümüzü, faiz oranlarının düşürülmesine rağmen TL'deki düşüşün nedenini ve bu gidişatın düzelmesi için çözüm önerilerimizin neler olduğunu sordu. Bir yorum yapmadılar, yalnızca soru sordular ve dinlediler" diye konuştu. 

Konuyla ilgili değerlendirmesini aktaran Yılmaz, "Bu ülke iyi yönetilmeli, el oğlunun kapısına muhtaç olmamalı. Geçmişteki krizlerden ders çıkarmalıyız. Ancak çıkarmamışız; iktidarın, 2002 yılında göreve geldiğindeki devraldığı ekonomik duruma geri dönüldü" ifadelerini kullandı. 

Ekonomideki sıkıntıların ortadan kalkması için sorunlara 'şeffaf ve hesap verilebilir' bir şekilde adım atılması gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Ortada bir sorunun var olduğunu kabul etmek ve gerçek rakamlarla bir resim ortaya koymak gerekiyor. Bundan hareketle de 'önemler paketi' düzenlenmeli. IMF de bunu istiyor" diye konuştu. Enflasyondan kurtulmak için geriye dönük endekslerden kurtulmak gerektiğini ifade eden Yılmaz, "İleriye yönelik beklentilerle ilgili çalışmalar yapılması" gerektiğini söyledi. 

Devletin 'veri güvenilirliğinde' problemler olduğunu belirten Yılmaz, "Son birkaç yılda bu konuda aşınmalar oldu. Enflasyon hesaplaması da güvenilir değil. IMF de rakamlara güvenmiyor. 3. gözle yeniden bir stres testi yapılması gerektiğini söylüyor" dedi.