Haberler

CHP'li Özel'den 'terörist' sorusu: Cumhurbaşkanı Nobeli alan Orhan Pamuk’la Can Dündar’ı mı karıştırdı?

11 Aralık 2019 16:30

T24

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Nobel ödülünü veren komiteyle ilgili yaptığı "Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir" yorumunda terörist diyerek kimi kastettiğini sordu. Özel, İletişim Başkanlığı'nın bu sözlerin Orhan Pamuk'la ilgili olmadığına dair açıklamasını eleştiren Özel, "Acaba Sayın Cumhurbaşkanı Nobeli alan Orhan Pamuk’la Can Dündar’ı mı karıştırmıştır" sorusunu yöneltti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Bilkent Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Nobel Edebiyat Ödülü'nün Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesine tepki göstermiş ve ismini anmadan 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü verilen yazar Orhan Pamuk'a işaret ederek, "Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir" demişti.

TIKLAYIN - Erdoğan'dan Orhan Pamuk göndermesi: Nobel, kalkmış Türkiye'den teröriste ödül vermiştir

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, konuyla ilgili, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bugünkü konuşmasında yer alan Nobel Edebiyat Ödülü'nü Türkiye'den bir 'terörist'e verildiği şeklindeki ifadeleri herhangi bir şekilde sayın Orhan Pamuk’a yönelik değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye düşmanı ideolojik yaklaşımları ve terör faaliyetleri bilindiği halde Nobel’e aday gösterilen ya da farklı uluslararası örgütlerce ödüllendirilen isimleri kastetmiştir" açıklamasında bulunmuştu.

TIKLAYIN - İletişim Başkanı Altun: Cumhurbaşkanımızın ifadeleri Orhan Pamuk'a yönelik değil

"Sayın Cumhurbaşkanı o gün tebrik ettiği bir edebiyatçıyı bugün terörist olarak görebilmektedir"

CHP'li Özel, konuya ilişkin bugün TBMM'de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı’nın bu kararı eleştirmek hakkıdır ancak bu kararı eleştirirken “Daha önce de Türkiye’de bir teröriste Nobel ödülü verildi” ifadesi son derece sorunludur. Sonra ilerleyen cümlelerde kastının sayın Sancar olmadığı anlaşıldığında geriye bir tek sayın Orhan Pamuk kalmaktadır. Gerçi ödül aldıktan sonra kendisini tebrik etmişti ancak o günkü siyasi pozisyonuyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugünkü siyasi pozisyonu ve yaptıkları o kadar taban tabana zıttır ki, o gün tebrik ettiği bir edebiyatçıyı bugün terörist olarak görebilmektedir.

Fahrettin Altun: "Devrilen çamları kaldırmaktan sorumlu Cumhurbaşkanlığı yetkilisi"

"Ardından Fahrettin Altun, devrilen çamları kaldırmaktan sorumlu Cumhurbaşkanlığı yetkilisi ve gafları toplamaktan sorumlu 4 maaşlı Fahrettin Altun hemen devreye girmiş ve özrü kabahatinden büyük bir açıklama yapmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız, Orhan Pamuk’u kastetmemektedir, uluslararası ödül alan başka kişileri kast etmektedir. Bunun bir dil sürçmesi olduğunu, bu ifadeden üzüntü duyulduğunu, sayın Cumhurbaşkanı’nın bir anda sinirle söylediği bir söz olduğunu ve geri aldığını ifade etmek, Orhan Pamuk’tan özür dilemek en kısa yolken, uluslararası ödül alan pek çok akademisyenimizi, aydınımızı, sanatçımızı töhmet altında bırakan bir açıklama yapılmıştır. Peki hangisini kastediyorsunuz sorusunu açan bir açıklama yapılmıştır.

"Fahrettin Altun, kolay kolay telafi edilemeyecek bir gafı yalanla örtmeye çalışmaktadır. Erdoğan, prompterdan çıkınca vitesten atmaktadır. Öğrencilerle arasında sadece mikrofon olunca, sorular serbest sorulunca bir bakıyorsunuz Erdoğan bilinç altını dile getiriyor. Orhan Pamuk’a söylediği sözün Fahrettin Altun’un saptırmalarıyla kurtarılacak bir yanı yoktur, ya da açık bir özür gerektirmelidir. Ya da kime söylediğini, kimin Nobel aldığını sandığını söylemelidir. Acaba Sayın Cumhurbaşkanı Nobel alan Orhan Pamuk’la Can Dündar’ı mı karıştırmıştır?"