Sayıların Dili

Bekir Ağırdır: Trump'ın Erdoğan'a mektubu lümpen, popülist bir siyasi anlayışın zirvesi

Bekir Ağırdır ve Murat Sabuncu, 'Sayıların Dili' ile değerlendirdi

17 Ekim 2019 18:48

ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektubu siyasetin gündemine bomba gibi düştü. Tepkiler gelmeye başladı. İktidar ise 'Barış Pınarı Harekâtı'nın kendisinin mektuba yanıt olduğunu söyledi.

ABD-Türkiye ilişkilerindeki gelişmeleri, harekâtın etkilerini gazeteci Murat Sabuncu ve KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, 'Sayıların Dili'nde yorumladı.

Trump'ın Erdoğan'a yazdığı mektubu 'lümpen, popülist bir siyasi anlayışın zirvesi' sözleriyle niteleyen Ağırdır, mektuptaki üslup için 'kabul edemez' ifadesini kullandı. Ağırdır, "Uluslararası nezaketin kenara atıldığı uç bir örnek. Dilinde nefret söylemi ve ayrımcılık var, Recep İvedik'i çağrıştırıyor" dedi. 

Dünyanın içinde bulunduğu siyasi tabloyu 'küresel ara buzul dönem' olarak tanımlayan Bekir Ağırdır, "Sanayi toplumunun oluşturduğu ulus devlet anlaşının yarattığı gerilime çözüm üretecek yeni bir siyasal anlayış geliştirilememesi Putinleri, Trumpları ortaya çıkardı. Bu da da lümpen, milliyetçi, popülist nefret söylemine sahip bir siyasi dil üretiyor" yorumunu yaptı. 

"Karmaşık, belirsiz ve çoklu hayatı tek bir kişinin bakış açısıyla yönetmek mümkün değil" diyen Ağırdır, "Ülkeler farklılıklarıyla birlikte bir arada yaşamak zorunda. Bunun için de bir barış alanı bırakılmalı, dile ve üsluba dikkat edilmeli. Barışa alan bırakmak için 'monşer' tarzına ihtiyacımız var" diye konuştu.