Videoröportaj

Afganistan’da Taliban rejiminin son 1 yılı: "Kadın ve kız çocukları ağır çekim ölümü yaşıyor"

Uluslararası Af Örgütü'nden Ruhat Sena Akşener, Af Örgütü'nün son raporunu Candan Yıldız'a yorumladı

15 Ağustos 2022 16:05

Uluslararası Af Örgütü Türkiye,  ABD'nin Afganistan'dan çekilerek yönetimi Taliban'a bırakmasının ardından geçen 1 yılı incelediği raporunu yayınladı. "Taliban Yönetimi: Şiddet, cezasızlık ve boş vaatler" başlıklı raporu T24 Youtube kanalında yorumlayan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Vekil Direktörü Ruhat Sena Akşener, son bir yılın özellikle kadın ve kız çocukları için 'korkunç bir dönem' olduğunu söyledi. 

Akşener, "Kadın ve kız çocukları ağır çekim ölümü yaşıyor" ifadelerini kullandı. 

Uluslararası toplumun Taliban üzerinde yeterince baskı oluşturamadığını dile getiren Akşener, yaşanan hak ihlallerinin uluslararası toplum için yenilgi olduğunu ifade etti. Akşener, "Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik sadece ayrımcılık ve sosyal hakların engellenmesi değil yaşam haklarının elinden alınması da var. Bütünüyle kim iktidarda olursa olsun acı çeken Afganistan halkı için son 1 yılda her şey daha da kötüye gidiyor" dedi. 

Kız çocuklarının 12 yaşından itibaren okula gitmesinin fiilen yasak olduğunu aynı zamanda kadınların temsil hakkının bulunmadığını ve eğitim, sağlık gibi haklara erişmesinin engellendiğini söyleyen Akşener, "Afgan kadınlar geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana sokaklarda seslerini çıkarmaya çalışıyorlar. Barışçıl protesto hakkı, ifade özgürlüğü engelleniyor. Afganistan'daki ağır aksak işleyen insan hakları kurumları da askıya alınmış durumda. Sokakta muazzam bir polis şiddeti ile karşılaşıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Akşener, "Uluslararası toplumun özellikle son yıllarda etkisiz bir hale geldiğinin somut bir örneği Afganistan örneği. Orada gerçekten çok ciddi bir insani dram yaşandı orada. Afganistan'da uluslararası toplumun çok olumsuz bir sınav verdi. Bizim bu rapordaki en önemli tavsiyemiz Eylül ayında BM'de yapılacak toplantıda Afganistan'ın tekrar gündeme getirilmesi ve harekete geçilmesi" diye konuştu. 

ABD çekilince, Afganistan son bir yılını Taliban rejimi altında nasıl geçirdi?

İnsan haklarında son bir yılda nasıl geriye gidildi?

Kadın ve kız çocukları için yaşam nasıl bir cehenneme dönüştü?

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Vekil Direktörü Ruhat Sena Akşener, Af Örgütü'nün son raporunu Candan Yıldız'a yorumladı.