Haberler

28 Şubat davasında tutuklu komutanların yakınları: 28 Şubat davası, tıpkı diğerleri gibi bir FETÖ kumpasıdır

"Bu davanın, yargının siyaset eliyle bir intikam aracı olarak kullanıldığına tereddütümüz kalmadı"

15 Ağustos 2022 22:38

28 Şubat davasında bir yıldır hapishanede olan 13 komutanın aileleri ve yakınları, Anayasa Mahkemesi’nin önüne giderek açıklama yaptı. Aileler, Ergenekon kumpas davalarını hatırlatarak, “28 Şubat davası, tıpkı diğerleri gibi bir FETÖ kumpasıdır” dedi. 

28 Şubat davasında yargılanarak müebbet hapis cezasına çarptırılan ve cezaevlerinde birinci yıllarını dolduran, yaşları 74 ile 90 arasında değişen 13 komutanın ailesi ve yakınları; Anayasa Mahkemesi önünde bugün açıklama yaptı. Açıklamaya; CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan ve CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan katıldı.

Aileler adına yapılan açıklamada, FETÖ’nün Ergenekon kumpas davalarını hatırlatarak şu ifadeler kullanıldı:

“28 Şubat davası, tıpkı diğerleri gibi bir FETÖ kumpasıdır. Soruşturmayı başlatan ve davanın iddianamesini yazan savcılar, ilk tutuklamaları yapan ve mahkeme sürecinde yer alan bir kısım hâkimler, soruşturma sürecinde savcılara sözde belge temin eden şahıslar, temin edilen belgeler hakkında ‘güvenilir’ raporu veren TÜBİTAK görevlileri, savcıya Genelkurmay’dan belge ulaştıran askerî personel, yani kısaca bu davaya ‘eli değen’ herkes bir şekilde FETÖ bağlantılı çıktı. Bugün o şahısların bir kısmı FETÖ üyeliği, bir kısmı da 15 Temmuz’daki rolleri nedeniyle halen ağırlaştırılmış müebbet cezalarıyla cezaevlerinde, bir kısmı ise yurt dışında firarî durumdadır.

"Gerçeklere rağmen dava inatla sürdürüldü"

Bütün bu gerçeklere rağmen dava inatla sürdürüldü ve sayılan tüm hukuksuzluklar Yargıtay’a kadar sıralı mahkemelerce hep göz ardı edildi. Yargı sürecinde, bu ülkede adalet olduğu inancımızı hep muhafaza ettik, ama hep hayal kırıklığına uğradık.

28 Şubat’ın darbe ile ilgisi olmadığını, iddianamenin sırf sanıkları suçlu çıkarmak üzere kin, nefret ve husumetle hazırlanmış bir kumpas çalışması olduğunu ve TSK mensuplarına yönelik bütün diğer kumpas davalardakilere çok benzer sahteliklerle kurgulandığını, dolayısıyla her halükârda yargıçların bu hukuk rezaletlerini göreceklerini sandık. Ancak yanıldık. Başlangıçta da söylüyorduk, ama bugün artık bu davanın bir siyasi dava olduğuna, yargının siyaset eliyle bir intikam aracı olarak kullanıldığına tereddütümüz kalmadı.

"Garabetleri görecek ve şaşıracaklardır"

Bizler buraya AYM’nin lehimize bir karar vermesini sağlamak için toplanmadık. Talebimiz, AYM’nin bir an önce hak ihlali konusundaki bireysel başvurularımıza bir yanıt vermesi ve dosyayı ele almasıdır. Zaten inanıyoruz ki, dosyayı açtıklarında, hukuk tarihimize kara bir leke olarak geçeceğinden kuşku duymadığımız 28 Şubat davasındaki bütün hukuk garabetlerini görecek ve verilen kararlara kendileri de şaşıracaklardır.”

Ailelere destek veren CHP'li Ağbaba, şunları söyledi:

"Bu bir siyası davadır"

“Bu bir siyasi davadır. Bu dava siyaseten başlatıldı ve siyaseten en kısa sürede sonuçlanacaktır. Geçmişte yapılan kumpaslar, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni yok olma aşamasına getirdi. Düşmanın tankla, topla, tüfekle yapamadığını; iktidar ve FETÖ ortaklığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin seçkin, vatansever subayları cezaevlerinde çürütüldü. Ve o cezaevine atılanların yerine yine aynı ortaklığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri yeniden yapılandırılıyor.

Ne oldu? Mahkeme kararı ile cezaevine alınan insanların yerine getirilenler, 15 Temmuz’da Meclis’i bombaladı, 15 Temmuz’da boğaz köprüsünü bombaladı. Yargılanması gerekenler, 15 Temmuz’a giden taşları döşeyenler olması gerekirken; geçmişte anayasadan kaynaklı görevlerini yapanların cezaevinde tutulması bir siyasi dava olduğu gibi bir intikam davasıdır. Biz bunun bilincindeyiz, bunu biliyoruz. Maalesef insanlık tarihi; iyiler ve kötüler arasındaki mücadele ile geçti. Bugün de iyiler ve kötüler mücadele ediyor. Tarih göstermiştir ki, sonunda hep iyiler kazanmıştır.” (Tele1)

TIKLAYIN | 28 Şubat tutuklusu emekli orgeneral Çetin Doğan eşi: Artık isyanlardayız! Yeter!

TIKLAYIN | 28 Şubat davasında tutuklanan Çevik Bir, cezaevinden tahliye edildi

TIKLAYIN | 28 Şubat tutuklusu emekli orgeneral Çetin Doğan'dan AYM'ye açık mektup: Geç gelen adalet ‘adalet' olmayacaktır

TIKLAYIN | Nagehan Alçı’dan AYM Başkanı Zühtü Arslan’a 28 Şubat tutuklusu 14 general için çağrı: Başvuruları 1 yıldır bekliyor!