Muammer Brav'la 'Ekşın'

2019'un beyaz perdede iz bırakan filmleri

Sinema yazarı Alin Taşçıyan, Muammer Brav'a anlattı

30 Aralık 2019 12:30

2019 yılının unutulmayan yerli ve yabancı filmlerini sinema yazarı Alin Taşçıyan, Muammer Brav'ın Ekşın programında değerlendirdi. 

Taşçıyan, Pelin Esmer'in yönettiği, Toroslar'daki bir köyde tiyatro yapan kadınların öyküsü Kraliçe Lear'ın yılın öne çıkan filmlerden olduğunu belirtti.

Bir namus cinayetinin gölgesinde birbirlerinin kaderini yaşamak zorunda kalan iki kardeşin hesaplaşmasının anlatıldığı, senarist ve yönetmenliğini Ömür Atay'ın üstlendiği Kardeşler filminine de değinen Taşçıyan, "Bu yıl baştan sona en tutarlı ve çarpıcı olduğunu düşündüğüm film" yorumunu yaptı.   

Kıvanç Sezer'in hem yönettiği hem senaryosunu kaleme aldığı, başrollerini Alican Yücesoy ve Başak Özcan'ın paylaştığı komedi ve dram türündeki Küçük Şeyler filmini de yorumlayan Taşçıyan, "Babamın Kanatları filmi kadar bizi yüreğimizden yakalamasa da kentliliğe ve değişen hayat tarzına yaklaşımı önemli buluyorum" dedi. 

Sefa Öztür'ün Güven filmi için de 'etkileyici ve yaratıcı' yorumunu yapan Taşçıyan, filmdeki karakterlerin başarılı bir şekilde yansıtıldığını ifade etti.

Taşçıyan, 2019 yılına iz bırakan yabancı filmleri de değerlendirdi.

Taşçıyan, Nadine Labaki'nin yönettiği Lübnan yapımı Kefernahum filminin, İtalya yapımı, Alice Rohrwacher'ın yönettiği Lazzaro Felice filminin,  Lee Chang-dong'un yönettiği Güney Kore yapımı Şüphe'nin öne çıkan yabancı yapımlar arasında yer aldığını söyledi. 

Taşçıyan, Hirokazu Kore-eda tarafından yönetilen, Japonya yapımı Arakçılar'ın, Bong Joon-ho tarafından yönetilen, Güney Kore yapımı kara komedi, gerilim filmi olan Parazit'in de iz bırakan filmler olduğunu ekledi. 

Taşçıyan, Céline Sciamma'nın yönettiği Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi'ni ve Teona Strugar Mitevska'nın Onun Adı Petrunya filmini de başarılı bulduğunu belirtti.