Ne Oluyor?

"10 maddelik mutabakat, Türkiye’nin Suriye’de Rusya olmadan bir şey yapamayacağını ortaya koydu"

23 Ekim 2019 18:19

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Soçi kentinde gerçekleştirdiği 6 saatlik görüşmesinden sonra 10 maddelik bir mutabakat çıktı. Mutabakatın içeriğini gazeteci Soli Özel, Şirin Payzın'a değerlendirdi. 

Erdoğan-Putin görüşmesi sonrasında çıkan mutabakatın 'Türkiye'nin Suriye'de Rusya olmadan bir şey yapamayacağını' gösterdiğini ifade eden Özel, "Suriye krizi patladığı zaman doğru politikanın ne olduğuna karar vermek kolay bir iş değildi. Benim eleştirdiğim, tercih edilen politikadan çok o politikanın yürümeyeceği anlaşıldıktan sonra bunu anlamamaktaki ısrar. O kadar kötü yönetilmiş bir politika ki Rusya'nın söylediklerinin dışında bir şey yapılamayacağını dünya aleme gösterdiniz. Rejimle ister istemez oturmak zorunda kalacağınızı da... Bunun aksine söyleyeceğiniz sözlerin de inandırıcılığı yok. Çok zayıf bir eli o kadar iyi oynadı ki Rusya, tebrik etmek lazım'' diye konuştu. 

TSK'nın harekâtta iş birliği yaptığı Suriye Milli Ordusu'nun yaptıklarının Türkiye'nin 'hanesine yazıldığını' belirten Özel, "Bütün bunların somut sonuçları hemen ortaya çıkmaz ama Türkiye'nin kendi derdini anlatması konusunun gerek Suriye Milli Ordusu'nun yaptıkları gerek kameralara yansımış olanlar nedeniyle zorlaşacağına dair şüphem yok" dedi.

Şoçi'den çıkan mutabakatta PYD/YPG'nin siyasi ya da askeri örgütlenme olarak zarar görebileceğini ifade eden Özel, Barış Pınarı Harekâtı sonrası dünyadan gelen tepkilerin ise PYD/YPG'yi meşrulaştırdığını söyledi. 

Harekâtın hedeflerinden birinin Türkiye'deki Suriyelilerden 2 milyonunu 'güvenli bölge'ye yerleştirmek olduğunu hatırlatan Özel, "Bunu yapamayacaklar. Metinde çok muğlak bir ifade var. Belki sembolik rakamlar yerleştirilebilir ama bunun dışında bir şey olacağını düşünmüyorum" dedi. 

  Soli Özel, ABD'nin 'PYD'yi IŞİD'le yeniden mücadeleye ikna etmenin zor olduğunu da kaydetti.