CHP’de yurt dışı örgütlenme hamlesi: 7 ülkedeki birliklerin yetki belgeleri iptal edildi
x blueSky facebook instagram youtube dailymotion linkedin

CHP’de yurt dışı örgütlenme hamlesi: 7 ülkedeki birliklerin yetki belgeleri iptal edildi

Özgür Özel CHP Belçika
Özgür Özel, CHP Belçika Birliği'ni ziyaret etmişti (Mart 2025)

CHP Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, daha önce yurt dışındaki birlik başkanlarının Özgür Özel'i desteklediği ortak açıklamaya imza atan CHP’nin Hollanda, Belçika, İsveç, Avusturya Federasyonu, Lyon, Bordeaux ve Manchester birliklerine gönderdiği yazıyla bu birliklerin yetki belgelerinin MYK tarafından iptal edildiğini bildirdi.

CHP Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer imzasıyla partinin Hollanda, Belçika, İsveç, Avusturya Federasyonu, Fransa’nın Lyon, Bordeaux ve İngiltere’nin Manchester birliklerine yazı gönderildi. 

Bu yerlerdeki birliklerin yetki belgesinin Merkez yönetim Kurulu (MYK) tarafından iptal edildiğini belirten Semra Dinçer yazıda, "Partimiz Yurt Dışı Birlikler Yönetmeliğinin 4. maddesinde yer alan ‘Tüm çalışmaların Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığının eşgüdüm, yönlendirme ve denetimi altında yürütülmesi’ kuralına aykırı davranılması nedeniyle; ‘Birlik Kurma Yetki Belgeleri’nin iptal edilmesine Merkez Yönetim Kurulunun 30 Haziran 2026 tarihli toplantısında karar verilmiştir” ifadelerini kullandı.  

Dinçer, yetki belgesi iptal edilen birliklerin, Avrupa Birliği ülkelerinde CHP’nin adını kullanması halinde yasal yollara başvurulacağı kaydetti.  

Birlikler, Özgür Özel'i desteklemişti

CHP'nin 49 Yurt Dışı Birlik Başkanı, mutlak butlan kararı sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendilerine yolladığı mektuba cevaben  "Biz tercihimizi yaptık. Atatürk'ün kurduğu partinin geleceğinin yanındayız. Demokrasinin yanındayız. Örgüt iradesinin yanındayız. Sayın Özgür Özel'in yanındayız. Sayın Ekrem İmamoğlu'nun yanındayız. Tarihin doğru tarafında duran tüm yol arkadaşlarımıza selam olsun" ifadelerinin yer aldığı ortak açıklama yayımlamıştı.

Yetki belgeleri iptal edilen 7 birlik de bu metne imza atmıştı.

"Girişimlerin tamamı yok hükmündedir"

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, yetki belgelerinin iptalinin ardından açıklama yaparak, "Sözde 'yetki iptali' kararlarının hiçbir hukuki ve siyasi meşruiyeti yoktur. Bu girişimlerin tamamı yok hükmündedir" dedi.

Bu kararının yurt dışında yaşayan yurttaşların vicdanında karşılık bulmayacağını söyleyen Kayışoğlu, "Yurt dışı örgütlerimiz, partimizin demokrasi mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Hiçbir hukuksuz girişim, hiçbir siyasi operasyon bu mücadeleyi durduramayacaktır. Biz iktidar yürüyüşümüzü kararlılıkla sürdüreceğiz. Kim ne yaparsa yapsın; onlar sarayın safında durmayı tercih ediyor, biz ise halkın yanında yürümeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Daha önce 26 ilde görevden alma kararı alınmıştı

CHP'de son olarak Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan MYK toplantısında, bazılarında merkez ilçeler de olmak üzere 26 il başkanı ve yönetiminin feshedilerek görevden alındığı belirtilmişti. Denizli, Muğla, Eskişehir, Sinop, Düzce, Kars ve Tunceli il başkanlarının da kesin ihraç talebiyle tedbirli olarak disipline sevk edildiği, 6 ilde ise yeni il başkanlarının görevlendirildiği açıklanmıştı.

Kılıçdaroğlu MYK'sından yeni karar: 26 il başkanı ve yönetimi görevden alındı, 7 il başkanı ihraca sevk edildi

Kılıçdaroğlu MYK'sının sözcüsü Müslim Sarı, kararların partinin kurumsal kimliğine uygun olmayan iş, eylem ve davranışlar çerçevesinde alındığını söylemişti.

 

Görevden alınan il ve ilçe yönetimleri

Ağrı (İl ve Merkez İlçe beraber - İl Disiplin Kurulu, İl Başkanı ve İl Yönetim Kurulu dâhil)
Aksaray
Amasya
Batman
Bilecik
Bolu
Çanakkale
Denizli
Diyarbakır
Düzce (Akçakoca ilçesiyle beraber)
Eskişehir
Hakkari
Iğdır
Kars
Kırıkkale
Manisa
Mardin
Muğla
Muş
Niğde (Merkez ilçesiyle beraber)
Nevşehir
Osmaniye (Merkez ilçesiyle beraber)
Samsun
Sivas
Tunceli
Sinop (Sadece il başkanının görevden alınması)

7 il başkanı için kesin ihraç talebi

CHP'de 7 il başkanı da tedbirli olarak kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi.

Ali Osman Horzum (Denizli)
Nail Kızıl (Muğla)
Talat Yalaz (Eskişehir)
Aykut Cem Yalçınkaya (Sinop)
Özcan Dağıstanlı (Düzce)
Onur Uludaşdemir (Kars)
Berkay Gündoğan (Tunceli)

6 il başlanlığına atama

Yılmaz Özkanat (Batman)
Koray Akkılıç (Çanakkale)
Mahmut Duyan (Mardin)
Rıza Tekerek (Osmaniye)
Tevfik Caymaz (Niğde)
Kemal Özcan (Tunceli)

 

CHP tüzüğü ne diyor?

Kılıçdaroğlu CHP'sinin sözcüsü Müslim Sarı, milletvekillerinin MYK toplantısında alınan kararla disipline sevk edildiğini açıkladı ancak CHP'nin internet sitesinde yer alan parti tüzüğünün "yetki" bölümünde milletvekillerinin "Parti suçu oluşturan eylemleri Parti Meclisi'nin istemi üzerine Yüksek Disiplin Kurulunca karara bağlanır" ifadesi yer alıyor.

Müslim Sarı ise, "İvedi işler üyeleri kapsar. Bu arkadaşlarımız da üyedir. PM'nin onayı olmaksızın MYK'nın yetkisi dahilinde YDK'ya sevk edilmiştir" dedi.

İşte kesin ihracı istenen 9 vekil:

-CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır

-CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın

-CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu

-CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat

-CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Burhanettin Bulut

-Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin

-Ankara Milletvekili Umut Akdoğan

-Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

-İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer

Belediye başkanları ile il başkanlarından görveden alınanlar ve disipline sevk edilenler

Kılıçdaroğlu'nun Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Mersin Mezitli Belediye Başkanı Serkan Tuncer ile Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ı tedbirli olarak kesin ihraç talebiyle disipline sevk ettş. 17 Haziran tarihli toplantıda ise İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Erzurum İl Başkanı Serhat Can Eş, Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve Bitlis İl Başkanı Metin Güzelkaya'nın tedbirli olarak disipline sevk edildiklerini ve görevden alındıklarını açıkladı. Söz konusu teşkilatlar ile Başkan Ümit Erkol'un tutuklu olduğu CHP Ankara İl Başkanlığı da dahil olmak üzere 9 il başkanlığı yönetimi tamamen feshedildi. İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, eski Mardin İl Başkanı Mehmet Kılıçaslan ve eski Batman İl Başkanı Hüseyin Yaşar "mahkeme kararıyla görevde olmadıkları" gerekçesiyle yalnızca tedbirli olarak disipline sevk edildi. Görevden alınanlar arasında Kadın Kolları Başkanı Asu Kaya da yer aldı. Disipline sevk edilen isimler için "mutlak butlan davası içinde yer alan iddianamelerde bulunmaları ve mutlak butlak davasının parçası olmaları" gerekçesi öne sürüldü.

Son olarak CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı ve CHP Kayseri İl Başkanı Ufuk Ozan Gözbaşı görevden alındı.  Gözbaşı, görevden alınmasının yanı sıra yönetimiyle birlikte kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi.

Kılıçdaroğlu yönetimi, CHP Antalya İl Başkanlığı'na Hasan Şahin'i atarken, CHP Kayseri İl Başkanlığı'na ise Okan Marzıoğlu'nu atadı. 

CHP İzmir İl Başkanlığı'ndaki yönetim değişikliği sırasında CHP lideri Özgür Özel'in fotoğrafını parçalayanlar hakkında ise disiplin işlemi başlatılacağı duyuruldu.

Ağrı ili ve merkez ilçesi, Aksaray, Amasra, Batman, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce ve Akçokoca ilçesi, Eskişehir, Hakkâri, Iğdır, Kars, Kırıkkale, Manisa, Mardin, Muğla, Muş, Niğde ve merkez ilçesi, Nevşehir, Osmaniye ve merkez ilçesi, Samsun, Sivas ve Tunceli il başkanları yönetimleriyle birlikte görevden alındı.

Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzun, Muğla İl Başkanı Nail Kızıl, Eskişehir İl Başkanı Talat Yıldız, Sinop İl Başkanı Aykut Cem Yalçınkaya, Düzce İl Başkanı Özcan Dağıstanlı, Kars İl Başkanı Onur Ulaşdemir ve Tunceli İl Başkanı Berkay Gündoğan ise  kesin ihraç talebiyle tedbirli olarak disipline sevk edildi.

İhraca sevk edilen 9 vekilden Gökhan Günaydın hakkındaki tedbir kaldırıldı, grup başkanvekilliği devam ediyor

Kılıçdaroğlu başkanlığındaki Merkez Yönetim Kurulu (MYK) kararıyla tedbirli olarak kesin ihraç talebiyle disipline sevk edilen ve ardından CHP Grup Başkanvekilliği silinen İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın hakkındaki tedbir kararı, yaptığı itiraz üzerine Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) toplantısında oybirliğiyle kaldırıldı.  Günaydın, kararın ardından grup başkanvekilliği görevine devam edecek. YDK'nın tedbirli olarak kesin ihraca sevk ettiği diğer 8 milletvekilinin karara yaptığı itiraz ise 3 karşı oya karşılık 10 oyla reddedildi.

 

Kılıçdaroğlu CHP'sinin kesin ihracını istediği Ali Mahir Başarır'dan ilk tepki: Gözleri dönmüş bunların, disiplinsizler!

Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP'nin disipline sevk ettiği Burhanettin Bulut: Butlancıların aldığı bu karar benim için onurdur, utançla hatırlanacaksınız!

Kılıçdaroğlu yönetimi tarafından kesin ihracı istenen CHP'li milletvekillerinden tepkiler: Gözleri dönmüş bunların!

CHP'de 9 milletvekilinin disipline sevki Süheyl Batum kararını hatırlattı: Bu hüküm TBMM üyelerine uygulanamaz

Özgür Özel'in kurmaylarından 9 milletvekilinin disipline sevkine tepki: Karar tüzüğe aykırı; İvedi durumlar milletvekillerini değil, üyeleri kapsar

 


Tripolis: Roma'nın lüksünden Millî Mücadele siperlerine Menderes Nehri'nin sakladığı zaman kapsülü



 

İlgili İçerikler