Dünya

Zelenski, Zaporijya nükleer santralindeki olası felakete karşı AB ülkeleri ve Türkiye'yi uyardı

Ukraynalı ve Rus yetkililer, Zaporijya’da meydana gelen saldırılardan birbirlerini sorumlu tutuyor

16 Ağustos 2022 13:15

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinin de Rus güçlerinin işgal ettiği Zaporijya Nükleer Santrali’nde oluşabilecek bir felaketten etkileneceği uyarısında bulundu.

The Guardian’da yer alan habere göre, video mesajında Rus güçlerinin ele geçirdiği, Avrupa’nın en büyük nükleer santraline ilişkin konuşan Zelenski, “Santraldeki ve çevredeki tüm Rus güçleri , koşulsuz bir şekilde derhal çekilmelidir.” Dedi.

Nükleer santralde olası bir felaketin önlenmesi için tüm dünyanın harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Zelenski, “Eğer dünya, nükleer santrali korumak için şimdi güç ve kararlılık göstermezse, dünyanın kaybettiği anlamına gelir.” dedi.

Zelenski, “Zaporijya Nükleer Santrali’nde herhangi bir radyasyon olayı Avrupa Birliği ülkelerini, Türkiye’yi, Gürcistan’ı ve daha uzak bölgelerdeki ülkeleri etkileyebilir. Her şey rüzgârın hızı ve yönüne bağlı. Rusya’nın eylemleri felakete sebep olursa, sonuçlar şu ana kadar sessiz kalmış olanları vurabilir” dedi.

Ukraynalı ve Rus yetkililer, 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna işgalinin ilk haftalarında Rus güçlerinin kontrolüne geçen Zaporijya’da meydana gelen saldırılardan birbirlerini sorumlu tutuyor.