Gündem

Yozgat ve Çorum’un Hattuşa savaşı

Çorum Belediye Başkanı, "“Çorum sınırlarıyla bölünmez bir bütündür. Eğer Hattuşa’yı oraya bağlarlarsa Çorum’u da bağlasınlar" dedi

20 Ağustos 2019 10:09

Yozgat’a Uluslararası havaalanı ve hızlı tren çalışmalarında sona yaklaşılması nedeniyle Yozgatlılar kendilerine Çorum’dan daha yakın olan Anadolu’nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasına ev sahipliği yapan, UNESCO “Dünya Kültür Mirası” ve “Dünya Belleği” listelerindeki tek antik şehir unvanıyla Türkiye’nin göz bebeği turizm mekânları arasında yer alan Hititlerin Başkenti Hattuşa antik kentinin Yozgat’a bağlanmasını istemeleri Çorum’u ayağa kaldırdı.

Gazete Duvar'dan Elvan Yılmaz'ın haberine göre Yozgatlıların bunu her fırsatta dile getirmeleri Hititlerin Başkenti olarak bilinen Çorumluları kızdırdı. Nüfusları Çorum’un yarısı kadar olan Amasya ve Yozgat’a havaalanı yapılması nedeniyle bir hayli kızgın olan Çorumlular, tepkilerini eylem yaparak duyurmayı planlıyor.

Çorum’un AKP Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Boğazkale’yi Yozgat’a bağlama hayali kuranlara sert çıktı. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır” sözünü anımsatan Başkan Aşgın, “Çorum sınırlarıyla bölünmez bir bütündür. Eğer Hattuşa’yı oraya bağlarlarsa Çorum’u da bağlasınlar. Hittiler bir medeniyetti, sonrasında Romalılar geldi, Bizanslılar geldi, Selçuklu geldi, Osmanlı geldi, Türkiye Cumhuriyeti geldi. Hititler de bizim, Selçuklu da, Osmanlı da, Türkiye Cumhuriyeti de. Hattuşa’ya Allah’ın izniyle yan bile bakamayacaklar” dedi.

Kendisinin yıllarca STK’larda görev aldığını, aynı zamanda eylemci bir kişiliğe de sahip olduğunu belirten Aşgın, “Gerekirse eylem de yaparız, ilimizin hakkını her platformda savunuruz” dedi.