Gündem

Yerlerine kayyım atanan HDP'li 4 belediye başkanına tutuklama

HDP'li eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı da tutuklandı

22 Ekim 2019 20:17

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerlerine kayyım atanan ve geçtiğimiz gün gözaltına alınan HDP'li eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, eski Kayapınar Belediye Başkanı Keziban Yılmaz, eski Kocaköy Belediye Başkanı Rojda Nazlier ve 15 Ekim'de gözaltına alınan eski Erçiş Belediye Başkanı Yıldız Çetin bugün çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.  Bismil Belediye Eş Başkanı Orhan Ayaz ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen terör soruşturması kapsamında dün gözaltına alınan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı ile görevden alınan Bismil Belediye Başkanı Orhan Ayaz'ın, sevk edildikleri adliyede savcılıktaki sorguları tamamlandı.

Çıkarıldıkları mahkemece, Mızraklı, "terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla tutuklandı, Ayaz adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen Kayapınar Belediye Başkanı Keziban Yılmaz ve Kocaköy Belediye Başkanı Rojda Nazlier'in sevk edikleri mahkemece tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen terör soruşturması kapsamında görevden alınan 4 HDP'li belediye başkanına yönelik yakalama kararı çıkarılmış, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince adreslerine düzenlenen operasyonda Mızraklı, Yılmaz, Ayaz ve Nazlier, gözaltına alınarak emniyet ve jandarmadaki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilmişlerdi.

TIKLAYIN - Yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı tutuklandı

Yıldız Çetin de tutuklandı

Van'ın Erciş ilçesinde 'terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla 15 Ekim'de gözaltına alınan ve bugün mahkemeye çıkarılan eski Erçiş Belediye Başkanı Yıldız Çetin de tutuklandı.

Ne olmuştu?

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) soruşturması kapsamında 2017'de 1 ay tutuklu kalan Mızraklı  Mızraklı hakkında, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma, terör örgütü propagandası yapmak, suçu ve suçluyu övmek" suçlarından bir dava ve 8 soruşturma açıldı.       

31 Mart yerel seçimlerinde HDP’den aday olan Mızraklı yüzde 62,93 ile 490 bin 507 oy alarak büyükşehir belediye başkanı oldu.

İçişleri Bakanlığı, 19 Ağustos'ta, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın görevden alındıklarını açıkladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi’ne Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak atandı.

Açıklamada Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında dokuz soruşturma, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk hakkında altı soruşturma, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan hakkında ise yedi soruşturma olduğu belirtildi. Görevden almalar bu gerekçeye dayandırıldı. 

Kayyım atanan HDP'li belediyeler şöyle:

Van Büyükşehir Belediyesi,
Van / Erciş,
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi,
Diyarbakır / Kayapınar,
Diyarbakır / Kocaköy,
Diyarbakır / Bismil
Diyarbakır / Kulp,
Mardin Büyükşehir Belediyesi,
Mardin / Nusaybin,
Hakkâri Belediyesi,
Hakkâri / Yüksekova,
Erzurum / Karayazı

Kayyımın lüks hayatını paylaşmıştı

31 Mart seçimlerinde HDP’den Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Dr. Adnan Selçuk Mızraklı sosyal medyadan önceki dönem belediyeye kayyım olarak atanan Cumali Atillla’nın yaptırdığı lüks banyo ve makam salonu ile oturma odasının görüntülerini paylaşmıştı.