Gündem

Yerine kayyım atanan Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Yılmaz hakkında 15 yıla kadar hapis istemi

"Leyla Güven bedenini açlık grevine yatırmıştır" demek suç oldu

01 Kasım 2019 09:42

Yerine kayyım atanan Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Keziban Yılmaz hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Yılmaz’a yöneltilen suçlamalar arasında Leyla Güven'in “açlık grevinde olduğunu” söylemesi de yer aldı.

Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, pişmanlık Yasası'ndan faydalanan Hicran Berna Ayverdi isimli kişinin ifadeleri doğrultusunda hakkında soruşturma başlatılıp, görevden alınan ve yerine kayyım atanan Diyarbakır’ın HDP’li Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Keziban Yılmaz hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Yılmaz hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla iddianame hazırlandı.

"Leyla Güven açlık grecinde demek" suç sayıldı

İddianamede, Belediye Eş Başkanı Yılmaz'a yöneltilen “örgüt üyeliği” suçlamasının delili olarak seçim sonuçlarına ilişkin katıldığı HDP Bağlar İlçe Örgütü’ndeki programda "Devrim Çarkı (Çarxa Şoreşê)" adlı marşın söylenmesi ve saygı duruşunda bulunulması, açlık grevi döneminde yaşamına son veren tutuklu Zülküf Gezen'in taziyesine katılmasının yanı sıra açlık grevine giren HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven için partinin Diyarbakır İl Örgütü’nde yapılan basın toplantısına katılması ve burada "Leyla Güven, Sayın Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması için bedenini açlık grevine yatırmıştır" sözlerini sarf etmesi gösterildi.

Mezopotamya Hukukçular Derneği üye olmak suç sayıldı

Yılmaz'ın üyesi olduğu yönündeki ithamı reddetmesine rağmen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Kongreya Jinên Azad'a (KJA) üye olduğu savunan savcı, hazırladığı iddianamede Yılmaz’ın yine KHK ile kapatılan Mezopotamya Hukukçular Derneği'ne üye olmasını da suç saydı. 

"Sosyal medya paylaşımları suç değil ama örgütü destekliyor"

Yılmaz'ın Twitter paylaşımlarının konu olduğu, ancak hangi paylaşımların yapıldığına yer verilmeyen iddianamede, “paylaşımların suç olmadığı, ancak örgütü destekler nitelikte olduğu” yönünde yargıların yer alması da dikkati çekti. İddianamede yer verilmeyen paylaşımlara ilişkin, "... Söz konusu twitter hesabında şüphelinin paylaşımlarının ağırlıklı olarak örgüt üyelerine ilişkin olduğunun tespit edildiği, söz konusu paylaşımlar her ne kadar başlı başına örgüt propagandası suçunu oluşturan unsurlar içermese de yapılan operasyonlarda öldürülen örgüt mensuplarının fotoğraflarını içerdiğinin ve örgütü destekler nitelikte olduklarının tespit edildiği..." değerlendirmelerinde bulunuldu.

Yılmaz suçlamaları reddetti

Belediye Eş Başkanı Yılmaz, iddianameye yansıyan savunmasında hakkında iddialarda bulunan Berna Hicran Ayverdi'nin ifadelerini kabul etmediğini, avukat olduğunu, Diyarbakır Barosu ve İnsan Hakları Derneği'nde bir dönem aktif olarak çalıştığı için faaliyetlerinin herkesçe bilindiğini, KJA ile herhangi bir bağının ve çalışmasının olmadığını, tanığın iddialarının soyut olduğunu, katıldığı basın açıklamalarında yasadışı herhangi bir faaliyetinin olmadığını, sosyal medya hesabında suç unsuru herhangi bir paylaşımda bulunmadığını belirterek, üzerine atılı suçlamaları reddetti.