Gündem

"Yeni Türkiye’nin kurucusunun olağanüstü yaşamı": Dünya basını Atatürk'ün ölümünü nasıl duyurmuştu?

09 Kasım 2019 16:47

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın lideri ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu 10 Kasım 1938'in ardından 81 yıl geçti. Dünya basınından pek çok gazete Atatürk'ün ölümünü 'Modern Türkiye'nin kurucusu hayatını kaybetti' diyerek manşetine taşımıştı.  Atatürk'ün cenazesi 17 ülkeden temsilci ve 9 ülkeden kortej için asker taburunun katılımıyla gerçekleşmişti. 

Takvim 11 Kasım 1938'i gösterdiğinde Atatürk'ün ölümü The New York Times, Sunday Times, Paris-soir gibi pek çok gazete tarafından ilk sayfalara taşınmıştı.  

"Türk halkı yasta" 

The New York Times, Atatürk'ün ölümüyle Türk halkının yasta olduğunu yazdığı haberde Atatürk'ün ardından halefinin seçiminin gündemde olduğuna Meclis'in İsmet İnönü'yü seçme ihtimalinin yüksek olduğunu yazmıştı. 

The Sunday Times gazetesi, Atatürk'ün ölüm haberinin uzun bir hastalığın ardından geldiğini yazmıştı. 

Paris-soir gazetesi Atatürk'ün ölümünün ardından hayatını anlattığı haberin başlığında "Yeni Türkiye’nin kurucusunun olağanüstü yaşamı" ifadelerine yer vermişti. 

İngiliz gazete The Daily Telegraph ise Atatürk'ün ardından "Tarihteki büyük başarılar gözden geçirilecek olursa, Kemal Atatürk’ün yeniden bir ulus ve devlet yaratması kadar göz kamaştırıcı bir örneğin bulunmadığı görülecektir." ifadelerini kullanmıştı. 

UNESCO'dan bir ilk

UNESCO, Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum gününün 100. yılı olan 1981'i "Atatürk Yılı" olarak belirlemiş. Atatürk, UNESCO tarafından bu yolla tanınan ilk insan olmuştu. 

27 Kasım 1978 Tarihli UNESCO Genel Kurulu’nun kararında: “UNESCO Genel Konferansı; Uluslararası anlayış işbirliği ve barış yolunda çalışmış üstün kişilerin gelecek kuşaklar için örnek olacakları inancıyla, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. Yıldönümü’nde, 1981 yılında anılacağını hatırlatarak, UNESCO’nun ilgilendiği tüm alanlarda olağanüstü bir reformcu olduğunu göz önünde tutarak, özellikle sömürgecilik ve emperyalizme karşı en önce açılan savaşların ilk liderlerinden biri olduğunu kabul ederek, dünya ulusları arasında karşılıklı anlayışın, sürekli barışın kurulması için çalışmalarının olağanüstü bir örnek olduğunu ve tüm yaşamı boyunca bir uyum ve işbirliği çağının doğacağına olan inancını anımsatarak, eylemlerini her zaman barış uluslararası anlayış ve insan haklarına saygı yönünden yapmış olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Atatürk’ün kişiliğini ve eserinin çeşitli yönlerini ortaya çıkarmak üzere, 1980 yılında yapılacak sempozyum hazırlıkları için Türk Hükümeti ile UNESCO’nun işbirliği yapmasına karar verilmiştir.” ifadeleri yer aldı.