Gündem

Yeni Şafak yazarı: Sözleşmeli personel ilanlarında garipliklerle karşılaşıyoruz, ilanlar kontrol edilmeli

14 Ağustos 2022 14:17

Yeni Şafak yazarı Ahmet Ünlü,Aynı kurumda aynı işin üç farklı statüdeki personele yaptırılması bir yana bir de kamu kurumları tarafından yayımlanan sözleşmeli personel ilanlarında da birçok garipliklerle karşılaşıyoruz. Atama yapılacak pozisyonun ile aranan şartlar arasındaki uyum ortadan kalkmaya başlamıştır. Bazı kurumların sözleşmeli büro personel alım ilanında farklı farklı alanlarda mühendislik eğitimi almış olma şartı gibi garipliklerle karşılaşıyoruz.” yorumunu yaptı.

Ünlü yazısında,Örnekle konuyu açıklamak gerekirse bir üniversite sözleşmeli büro personeli ilanında Yükseköğretim Kurumlarının Gıda Mühendisliği ve Orman Mühendisliği lisans programından mezun olma şartı aramaktadır. Başka bir örnekte ise bir üniversite sözleşmeli büro personeli için aranan şartlar arasında Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Operatörlüğü ön lisans programlarından mezun olma şartı ile istatistik, ekonometri veya matematik lisans mezunu olma şartı arıyor. Görüleceği üzere, sözleşmeli personeller için bu tür şartlar konulması nitelikli personel istihdamı bir yana ileride ciddi sorunlar çıkaracak mahiyettedir. Çünkü işsiz mühendisler büro personeli pozisyonlarına müracaat etmek zorunda kalacaklar, ilerleyen süreçte de kendi mezuniyetleri olan mühendisliği yapmak isteyeceklerdir. Yani çalıştıkları pozisyondan mutlu olmayacakları için sürekli bir arayış içerisinde olacaklardır." düşüncesini dile getirdi.

Ünlü şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda birilerinin ilgili kurumları uyarması ya da ilanların merkezi yapılması gerekiyor. Merkezi bir otorite kamu personel ilanlarını kontrol etmezse her kurum amirini tatmin etmek için işin gerekleriyle ilgisi olmayan şartları ilanlara koyacaktır. Bu durum ise personel devir hızını arttıracak ve gereksiz kaynak israfı yapılacaktır."