Dünya

Yeni ABD Büyükelçisi haftaya görev başında; Satterfield, ‘sıcak günler’de iş başı yapacak

Yeni büyükelçi, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik operasyon olasılığı sürecinde de bölgenin önemli merkezlerinden olacak Ankara’da yoğun günler yaşayacak

03 Temmuz 2019 19:14

T24 ANKARA

Senato onayının ardından ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi olan David M. Satterfield, önümüzdeki hafta iş başı yapacak. Yeni büyükelçi, Türkiye ile ABD arasındaki diplomatik sorunlar ile ABD’nin İran’a yönelik operasyon olasılığı nedeniyle sıcak geçmesi beklenen gündemle göreve başlayacak.

Önceki Büyükelçi John Bass’ın görevden ayrılmasından sonra boşalan bu göreve atama yapmayan ABD yönetimi, kısa süre önce Dışişleri Bakanlığı'nda 'Yakın Doğu İlişkileri'nden Sorumlu Bakan Yardımcısı olan David Satterfield’in Ankara’da görevlendirilmesi kararını aldı.

ABD Senatosu’nun onayıyla birlikte Ankara Büyükelçisi olması kesinleşen Satterfield’in bir aksilik olmaması halinde önümüzdeki hafta ortasında yeni görevine başlayacağı öğrenildi. Önceki Büyükelçi Bass’ın Afganistan’a atanmasının üzerinden neredeyse iki yıla yakın süre geçmesine karşın yeni yapılan atamayla görevlendirilen Satterfield de selefi Bass gibi Orta Doğu uzmanı bir diplomat.

Daha önce Lübnan, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan'da görev yapan Satterfield, Ankara’da göreve başladığında önemli konuları masasında bulacak. Satterfield, iki yıl boyunca ABD tarafınca maslahatgüzar nezdinde yürütülen Türkiye – ABD ilişkilerinde özellikle S-400 – F 35 krizi başta olmak üzere yaşanan ve yaşanması beklenen irili ufaklı krizlerin atlatılmasında öncelikli isim olacak.

Yeni büyükelçi, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik operasyon olasılığı sürecinde de bölgenin önemli merkezlerinden olacak Ankara’da yoğun günler yaşayacak. Satterfield, Türkiye’nin iç politikasında da haraketli günlerin yaşanması sırasında gelişmeleri yakından izleme olanağını bulacak.

Şener yeni eşiyle resepsiyonda

Bu arada, ABD’nin Bağımsızlık Günü kutlamaları kapsamında dün akşam Ankara’da yapılan resepsiyona kısa süre önce Cenk Küpeli ile ikinci evliliğini gerçekleştiren Demet Şener de eşi ile birlikte katıldı. Şener, resepsiyona katılan bazı konuklarla fotoğraf çektirdi.

Büyükelçilik Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier ve eşi Laura Hovenier tarafından verilen resepsiyonda kuruluşundan bu yana kamuoyunda tartışılan ABD kökenli gıda firması Cargill’in stand açması dikkati çekti. Cargill standında dokuma çanta, not defteri ve kalemden oluşan ürünler dağıtıldı.

ABD elçisinin ikametinde düzenlenen resepsiyona hükümet adına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldı. Ersoy, "Ülkemiz güvenliğine en yakın ve doğrudan tehdit oluşturan PKK, PYD, YPG ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelemizde önümüzdeki dönemde müttefikimiz ABD'nin daha somut desteğini görmek istiyoruz” dedi.

Resepsiyona Genelkurmay’dan katılımın düşük olduğu görüldü. Sadece bir tümgeneral ve albay rütbesinden katılımın olduğu resepsiyonda konukların gündeminde yeni ABD Büyükelçisi David M. Satterfield’in göreve başlaması, ABD’nin İran’a yönelik olası harekatı, G-20 zirvesi ve Türkiye’nin iç politikasındaki gelişmeler yer aldı.