Gündem

Yazar Garbis Altınoğlu yaşamını yitirdi

15 Ekim 2019 11:39

68 kuşağı devrimcilerinden sosyalist yazar  Garbis Altınoğlu, geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitirdi. On gündür yoğun bakımda olan Altınoğlu'nun dün sabah beyin ölümü gerçekleştiği öğrenildi. 

"Ölmemeyi nasıl başardığımı ben de bilmiyorum"

12 Eylül döneminde işkencelere maruz kalan Altınoğlu, 2010 yılında NTV’den Burak Cop’a verdiği röportajda, “Pek çok devrimcinin gördüğü işkenceleri, bir parça fazlasıyla ben de gördüm; Ermeni kökenli bir komünist olmam nedeniyle bu konuda da ayrıcalıklıydım. “Ölmemeyi nasıl başardığımı ben de merak ediyorum. Yakalandığım sırada (31 Aralık 1981) meydana gelen boğuşmada polisin elinde patlayan tabancadan çıkan mermi beni öldürebilirdi. Bunu ‘sadece’ sağ gözümü yitirmek suretiyle atlattım. 2 Şubat 1984’de sevk edildiğimiz Antep E-Tipi Cezaevi girişinde tek tip elbise giymediğim için vahşice dövüldüm. Ardından ağır bir rahatsızlık geçirdim ve uzun süre bir şey yiyemedim. 2 Mart’ta helikopterle Çukurova Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılmasaydım, belki de ölebilirdim.” demişti.

Gabris Altınoğlu kimdir?

68 kuşağı devrimcilerinden Altınoğlu, 1946’da Amasya’da doğdu. 1960’lı yıllarda Proleter Devrimci Aydınlık grubundan ayrılarak İbrahim Kaypakkaya ile birlikte TKP-ML, ardından MLKP örgütünün kurucuları arasında yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitim gören Gabris Altınoğlu, 2 Eylül askeri darbesinde tutuklanan Altınoğlu, işkenceye maruz kaldı.