Gündem

"Yaşamak istiyoruz!": Emine Bulut'un cinayetine karşı çok sayıda ilde protestolar düzenlendi

Emine Bulut, eski eşi Fedai Varan tarafından çocuğunun gözleri önünde öldürüldü

23 Ağustos 2019 16:52

Kırıkkale'de Emine Bulut'un eski eşi Fedai Varan tarafından çocuğunu gözleri önünde öldürülmesi Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Çok sayıda ünlü isim ve siyasi yaşananlara tepki gösterirken Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, katil Fedai Varan'ın yargılandığı davaya müdahil olacaklarını açıkladı. Kadın cinayetlerine tepki olarak çok sayıda şehirde de eylem düzenlendi.

"Bu bir cani adam cinayeti değil"

İstanbul Avcılar'da Kent Konseyi'nin çağrısıyla bir araya gelen kitle örgütleri ve siyasi partiler “Kadın cinayetleri son bulsun” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kent Konseyi adına basın açıklamasını okuyan Nesrin Emir “İktidarın kadınlara çizdiği muhafazakar sınır nedeniyle öldürüldü Emine Bulut. Bu bir cani adam cinayeti değil, sinirlerine hakim olamamış ruh hastası adamın yaptığı münferit bir cinayet ise hiç değil. Devletin kadınları ısrarla sıkıştırdığı şiddet cenderesinin sonuçları bunlar. Kadınları korumayan, uğradığı ya da uğrayabileceği şiddetle onları baş başa bırakan, hatta daha önemlisi şiddeti bizzat yaratan ve körükleyen sistem öldürdü Emine Bulut'u” dedi.

Açıklama ayrıca “İstanbul sözleşmesi feshedilsin diyenlere, kadınları şiddet gördüklerinde başvurabilecekleri mekanizmalardan yoksun bırakmak isteyenlere, kadın istihdamını arttırıcı politikalar geliştirmek yerine kadınların nafaka hakkına göz dikenlere, şiddeti, tacizi, tecavüzü, çocuk istismarını engellemek yerine kadınların kazanılmış haklarını ellerinden almaya çalışanlara karşı bizler kadın mücadelemizi yükselmez isek ölmeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Beşiktaş ve Kadıköy'de de Emine Bulut cinayetini protesto eylemleri gerçekleşti. Beşiktaş'ta Hakan Pastanesi önünde açıklama yapılırken, Kadıköy'de de Mehmet Ayvalıtaş Parkı'nda toplanıldı. Kadıköy'deki eyleme HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da katıldı.

İstanbul Emine Bulut

Beşiktaş Emine Bulut protesto

Ankara: "Asla susmayacağız"

Emine Bulut için Ankara'da kadınlar hem Güvenpark'ta hem de Kuğulupark'ta eylemler düzenlendi.

Kadınlar öğle saatlerinde Güvenpark önünde oturma eylemine başladı ancak polis eyleme müdahale etti. Oturma eylemini sürdüremeyen kadınlar "Ölmek istemiyoruz" diyerek sokaklarda yürüdü.

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla 19.00'da Kuğulupark’ta düzenlenen eyleme de çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar, “Asla susmayacağız”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” sloganları attı.

Ankara Emine Bulut protestosu

İzmir'de iki protesto

İzmir Kadın Savunması saat 16.00'da Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde Emine Bulut için oturma eylemi yaptı. 19.30'da ise aynı yerde bu kez İzmir Kadın Platformu ile ikinci bir eylem yapıldı. 

Eskişehir'de de protesto

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, "Ölmek değil yaşamak istiyoruz! Boşanmayı değil cinayeti engelleyin!" yazılı pankartla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kanatlı AVM önünde bir araya gelen kadınlar adına basın açıklamasını Pınar Arpacı okudu.

Açıklamada, “Bugün burada bu saatte Eskişehir'de yan yana gelmişsek, dişlerimiz kenetli, yumruklarımız sıkılmışsa ve öfkeden ağlamamak için zor tutuyorsak kendimizi; bu artık sadece bir basın açıklaması değildir. Bu yan yana geliş bir öfke çığlığı olacak ve Emine Bulut’u öldüren düzen artık yerle bir olacaktır. Sözlerimizi yasımız ile birleştirip, öfkemizi mücadeleye dönüştüreceğiz” denildi.

Mersin: "Emine Bulut isyanımızdır" 

Mersin Kadın Platformu da kadın cinayetlerini protesto etti. Pozcu İş Bankası önünde toplanan kadınlar, burada “Kadın cinayetleri politiktir”, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" ve "Emine Bulut isyanımızdır" sloganı attı.

Trabzonlu kadınlar: “Dün bir kadın katledildi haberin var mı?” 

Sendika.Org’da yer alan habere göre Trabzon’da kadınlar, Emine Bulut için “Dün bir kadın katledildi haberin var mı?” diyerek yürüyüş gerçekleştirdi. “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”, “Kadın cinayetleri politiktiktir”, “İstanbul Sözleşmesi’ni değil, kadın cinayetlerini engelleyin”, “Kadınlar savunmasız değildir” yazılı dövizlerle yürüyen kadınlar, Bulut'un ölmeden önce söylediği “Ölmek istemiyorum” sözlerinin yazılı pankartı taşıdı. Uzun sokakta başlayan yürüyüş Kunduracılar caddesinde son buldu.

Emine Bulut Trabzon

Giresun'da oturma eylemi

Emine Bulut için Giresun’da eylem yapan kadınlar “Düşlerimizin peşindeyiz!” diyerek basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı.

Emine Bulut cinayeti Antalya'da da protesto edildi

Antalya Kadın Platformu’nun Emine Bulut için yaptığı açıklamada 2018 yılında öldürülen kadınlara dikkat çekilerek “Kadınların öldürülmediği, çocukların güldüğü bir Türkiye mümkün! Bazı mutlak yasaklar vardır: İnsanın insana eziyeti, işkence mutlak yasaktır. Tüm dünya bunu kabul eder. Kadına yönelik suçlar konusunda da böyledir. Şiddeti normalleştirmek yasaktır. Şiddeti, gelenekle açıklamak yasaktır” denildi.

Kocaeli: "Annelerinin başında çığlık atan kız çocuklarına bir söz veriyoruz”

Kocaeli’de de kadınlar Emine Bulut cinayeti nezdinde tüm kadın cinayetleri için açıklaması yaparak tepki gösterdi. Evrensel’in haberine göre platform, “Artık bir şeyler değişecek, annelerinin başında çığlık atan kız çocuklarına bir söz veriyoruz” dedi. İzmit İlçe Belediye İş Hanı önünde buluşan kadınlar adına Sibel Yılmaz okudu. Yılmaz açıklamada, “Artık bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Öfkemizle, hıncımızla kadın düşmanı politikalarınıza karşı duracağız. Kadınların bu ülkede can güvenliği sorunu varken, bizler yaşam hakkımız için sokakta, adliye koridorlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Adana: "Yaşam hakkımızı savunacağız"

Adana Kadın Platformu, Emine Bulut ve Tuba Erkol’un katledilmesiyle ilgili Abidin Dino parkında bir araya gelerek kadına yönelik şiddeti ve cinayetleri protesto etti. Kadın Platformu adına basın açıklamasını Avukat Sevil Aracı Bek okudu. Bek, açıklamada "Emine’nin 'ölmek istemiyorum' diyen çığlıkları kulaklarımızda, yaşam hakkımızı savunacağız" dedi.

Yeşil sahalar da Emine Bulut için ses verecek

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Emine Bulut için bu haftaki maçları 1 dakika geç başlatma kararı aldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, Emine Bulut cinayeti ile ilgili bir görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşme sonrasında Süper Lig ve TFF 1'inci Lig'in 2'nci haftasındaki maçlara 1 dakika geç başlanacak ve futbolcular sahaya siyah pankart ile çıkacak.

Protesto çağrıları

Kadın Meclisleri de 24 Ağustos Cumartesi günü için eylem çağrısı yaptı ve #Ölmekİstemiyoruz hashtag'ini kullandı.