Medya

Yasa çıkmadan Basın İlan Kurumu harekete geçti: Türk toplumunun milli ve manevi değerlerini, aile yapısını bozmaya yönelik yayın yasak…

09 Haziran 2022 13:55

Dezenformasyon Yasası olarak bilinen, sosyal medyadan yapılan kaygı ve korku uyandıran paylaşımlara üç yıl hapis cezası verilmesini öngören teklifin TBMM’deki görüşmeleri henüz başlamadan önce Basın İlan Kurumu’nun 1994 tarihli Basın Ahlak Esasları’nı ortadan kaldıran, yeni kurallar getiren genel kurul kararı aldığı öğrenildi. Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek yeni “Basın Ahlak Esasları” kararının, Basın İlan Kurumu’na internet sitelerine de resmi ilan verilmesi ve denetlenmesi yetkilerini içeren dezenformasyon yasası ile paralel olması dikkati çekti. Yeni kararlara, “terör örgütleri, bunların üyeleri ve olaylar hakkında bilgi ve görsel verilmesi”, “aile yapısı bozmaya yönelik yayınlar”, “Türk toplumunun milli ve manevi değerlerini korumak” ifadeleri eklendi.

Basın İlan Kurumu’nun 25-27 Mayıs tarihleri arasında yapılan Genel Kurulu’nda yeni Basın Ahlak Esasları belirlenmesine, “İnternetin taşıdığı hız faktörünün etkisiyle doğruluğu teyit edilemeyen içeriklerin çoğalması, bu içeriklerin yazılı basına da yansıması, reklam haber sınırının bulanıklaşması, görüntüyle oynama tekniklerinin artması, izinsiz ve kaynak göstermeden içerik alıntılama gibi sorunlar” gerekçe gösterildi.

Soyut bütün ifadeler korundu

Yeni esaslarda, 1994 tarihli eski esaslarda yer alan, eleştiri konusu olan bütün muğlak ifadeler korundu. “Ahlaka aykırı yayın yapılamayacağı” ifadesi, “genel ahlaka” şeklinde değiştirildi.

Yenileri de eklendi

Bununla birlikte, yeni esaslara, özellikle son dönem sıkça dava ve soruşturmalara konu olan muğlak düzenlemeler eklendi.

Yeni esaslarda, “Terör örgütleri, bunların üyeleri ve olaylar hakkında bilgi ve görsellere bu örgütleri meşru gösterecek şekilde yer verilemez” ifadesi yer aldı.

Şu muğlak kurallar da yayın yapılamayacak konular başlığı altında sıralandı:

-Toplumun temeli olan aile yapısını bozmaya yönelik ve ailenin korunmasına aykırı yayın yapılamayacağı…

-Türk toplumunun ortak milli ve manevi değerlerini zayıflatmaya yönelik yayın yapılamayacağı…

Tanıdık uzmanlardan görüş

Yeni esaslara göre, internet siteleri, hakim kararıyla erişime engellenmiş içeriği kaldırmakları durumlarda yaptırımla karşılaşacak.

Kurum, şikayetlerle ilgili olarak, 10 yıllık basın kartı sahibi gazeteciler veya kurum genel kurulunda temsil edilen üniversitelerin öğretim üyelerinden görüş alabilecek.

Yeni esaslarda, haberlerle ilgili şikayet süresi de haberin yayımlanmasından sonra 30 günden 60 güne çıkartıldı.

Yeni kararlar, 7 üyenin muhalefet oyuna karşılık, 25 üyenin oyuyla alındı.