Gündem

Yargı kararlarına uymayanları koruyan HSK üyeleri, HSK’ya şikâyet edildi

20 Haziran 2022 17:17

AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen tahliye edilmeyerek cezaevinde fazladan 5,5 ay tutulan yazar ve akademisyen Mehmet Altan’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, bu kararlara imza atan dört hâkim hakkındaki şikayetlerle ilgili işlem yapmayan Hâkimler Savcılar Kurulu (HSK) üyelerini, HSK’ya şikâyet etti.

Çalıkuşu, HSK’ye gönderdiği dilekçede, Altan hakkındaki yargı sürecini özetledi. Altan’ın Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali ve “tahliye” kararına rağmen cezaevinde tutulduğunu, 5,5 ay sonra tahliye edildiğini belirten Çalıkuşu, AİHM ve AYM kararlarına rağmen hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası da verildiğini, bu kararın da Yargıtay tarafından bozulduğunu anımsattı.

Bu kararlara imza atan İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kemal Selçuk Yalçın, üye Mehmet Akif Ayaz, itirazen bakan 27 Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı A.Orkun Dağ, üye Seval Alaçam hakkında HSK’ye suç duyurusunda bulunduğunu belirten Çalıkuşu, HSK 1. Daire’nin, bu başvuru konusunda “işleme gerek yok” kararı verdiğini vurguladı.

Genel Kurul dosyayı kapattı

Bu karara itiraz ettiğini, şikâyetin 11 üyeli HSK Genel Kurulu’nun önüne geldiğini, kurulun üyelerinin de “işlem yapılmayacağı” kararını kesin olarak verdiklerini belirten Çalıkuşu, dilekçesinde şöyle devam etti:

“Hâkim ve Savcılar Kurulu üyelerinin, suç işleyen dört hâkimi korumak amacıyla Anayasa’ya sadakat yükümlülüğüne aykırı olarak ve Anayasa’nın emrini uygulamamak suretiyle Anayasa’yı yok sayarak görev icra etmeleri, Hâkim ve Savcılar Kurulu Kanunu ve Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile verilen görevlerin gereğine aykırı görev icra etmeleri söz konusudur. Bu nedenle görev suçu oluşmuştur. 

“Kararlar sizi de bağlar”

Anayasa’nın 153 maddesi gereği Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlar kesindir ve herkesi bağlar. Siz Hâkim ve Savcılar Genel Kurul üyelerini de bağlar elbette. HSK üyeleri, anayasayı yok sayan hakimler hakkında soruşturma açılması yolunda işlem başlatmak yerine, ilke kararına aykırı kararlara imza attılar. Anayasal görev suçu işleyen hakimler terfi oldu, maaşları arttı. Hatta yetinmediler A. Orkun Dağ’ın Yargıtay üyeliğine karar verdiler.

Yargıtay tarafından, Hâkim ve Savcılar Genel Kurulu üyeleri olarak soruşturma açmaya değer bulmadığınız anayasayı yok sayarak yapılan yargısal faaliyetin görev suçu olduğu kabul edilmektedir.

“Umudum şimdilik yok ama…”

Yaptığım bu şikâyet üzerine anayasal düzenin zorunluluğu olan anayasa ve yasaların gereğinin yapılacağına inancım şimdilik bulunmuyor olsa da bu hukuksuzluğu kayda geçirmek amacıyla bu şikâyeti yapmaktayım. Evet, yaşanan bu ağır hukuk kıyımını ve kırımını kayda geçirmek istiyorum, hukukun hiçbir zaman ölmeyeceğine, en kaybolduğu zamanlarda bile bir gün çıkıp geleceğine hep inandım. Gene inanıyorum ve bu nedenle de şimdilik diyorum."