Gündem

Yargı kararına uymamaya bir ödül de Yargıtay’dan

Mehmet Altan'ın avukatı Figen Çalıkuşu, AYM kararını uygulamayan dört hâkim hakkında tazminat davası açmıştı

21 Haziran 2022 13:53

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali ve derhal tahliye kararına rağmen, akademisyen-yazar Mehmet Altan’ın tahliyesine karar vermeyerek, 5,5 ay fazladan cezaevinde kalmasına yol açan, buna rağmen Yargıtay üyeliğine atanan Orkun Dağ için ödül gibi bir karara imza attı. Daire, Dağ aleyhinde, yargı kararına uymadığı ve Altan’ı özgürlüğünden mahrum bıraktığı için açılan tazminat davasını reddetti. Daire, ikiye karşı üç üyenin oyuyla verdiği kararda, davanın Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’na (HMK) göre açılmasına rağmen Ceza Muhakemesi Kanunu’nu (CMK) uyguladı. Buradaki dava açma süresinin bile geçmemiş olmasına rağmen, hak düşürücü sürenin geçtiği gerekçesiyle davayı reddetti. Muhalif üye, sürenin geçmediğini ve tazminatın ödenmesinin gerektiğini bildirdi.

Altan’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, AYM kararını uygulamayan dört hâkim hakkında tazminat davası açmıştı. AYM kararını uygulamamasına rağmen, ödüllendirilerek HSK tarafından Yargıtay üyeliğine seçilen Orkun Dağ hakkındaki 50 bin TL’lik tazminat davası, bu nedenle Yargıtay’a gönderilmişti.

HMK yerine CMK

Davaya bakan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, kararını bugün açıkladı. İkiye karşı üç üyenin oyuyla verilen kararda, çok tartışılacak bir gerekçeye imza atıldı.

Tazminat davası HMK’ya göre açılmış olmasına rağmen, üç üye, CMK’ya göre hak düşürücü süreyi hesapladı. Sürenin CMK’ya göre bile geçmemiş olmasına rağmen, üç üyenin, davanın yasal süresinde açılmadığı gerekçesiyle tazminat isteminin reddine karar verdi.

Muhalif üye: Süre geçmedi, tazminat ödenmeli

Karara muhalif kalan üye, karşı oy yazısında, Anayasa Mahkemesi’nin kararının dikkate alınmadığını, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu, zamanaşımı ve hak düşürücü sürenin söz konusu olmadığını, Altan’a tazminat ödenmesi gerektiğini belirtti. 

Avukat Çalışukuşu, HMK’ye göre açılan bir davanın CMK’ye göre karara bağlanmasının başlı başlına sorun olduğunu belirterek, hak düşürücü sürelerin geçmediğini, göz göre göre bu kararın verildiğini vurguladı. Çalıkuşu, kararı Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşıyacaklarını vurguladı.

TIKLAYIN - AYM kararına uymayan hâkime terfi: Yargıtay üyeliği, Adalet Bakan Yardımcılığı

TIKLAYIN - Hâkimler ve Savcılar Kurulu anayasa ve ilke kararını yok saydı, noktayı koydu: AYM kararını uygulamamak serbest!

TIKLAYIN - Yargı kararlarına uymayanları koruyan HSK üyeleri, HSK’ya şikâyet edildi