Gündem

Vize serbestisi beklenirken yeşil ve gri pasaport sahiplerine kötü haber geldi

Avrupa Parlamentosu'nun duyurduğu uygulamayla artık yeşil ve gri pasaport sahiplerinin de AB'ye girerken izin alması gerekecek

04 Temmuz 2018 21:45

Türkiye vizesiz Avrupa hayaliyle uğraşırken Avrupa Birliği'nden vizesiz seyahat hakkına sahip yeşil ve gri pasaport sahipleri için kötü haber geldi. AB'ye giriş yapmak isteyen yeşil ve gri pasaport sahipleri AB'ye girebilmek için seyahat izni almak zorunda kalacak.

Avrupa Parlamentosu, vizesiz geçiş hakkına sahip kişilerin artık seyahat izni uygulamasına tabi tutulacağını duyurdu.

Avrupa Parlamentosu, resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Yeni sistem, şimdiye dek vizeye ihtiyaç duymadan AB'ye giriş yapan yolcuların, artık bir seyahat iznine sahip olmalarını gerektiriyor. Bu sayede sınırlarımıza varmadan önce, kimin AB'ye geldiğini öğrenebileceğiz. Detaylar için videomuzu seyredin" ifadelerine yer verildi.

Vizesiz geçiş hakkına sahip kişiler artık seyahat izni uygulamasına tabi tutulacak. Bu uygulamanın, sınır kontrolü için yürürlüğe konulduğu düşünülüyor.

 

Odatv'de yer alan habere göre,  Avrupa Parlamentosu tarafından paylaşılan videodaki açıklamalar şöyle:

"2020 yılında vizesiz geçiş hakkı olan 39 milyon yolcunun AB'yi ziyaret etmesi bekleniyor. Bu yolcular, ETIAS'a (Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi) başvurmak zorunda. AB'ye gelmeden önce 7 euro karşılığında internet üzerinden sisteme başvurmaları gerekiyor. 18 yaşının altındaki ve 70 yaşının üstündeki yolcular, sisteme başvururken herhangi bir ücret ödemeyecek. Başvurular, güvenlik birimleri tarafından kontrol edilecek."

Videoda, Avrupa Parlamentosu üyesi, Macar parlamenter Kinga Gal da konu hakkında bir açıklama yapıyor. Kinga Gal'ın sözleri şu şekilde:

"En önemli unsur, güvenliği sağlamak ve kendi vatandaşlarımızı korumak."

Video, şöyle devam ediyor:

"Seyahat başvurusu, salgın tehlikesi, yasadışı göç ve güvenlik tehdidi teşkil eden durumlarda reddedilebilir. Verilen izin, 3 yıla kadar geçerlidir."