Gündem

Uzmanlar 46 milyar liralık batık krediyi değerlendirdi: "Bankaların bekleyebileceği en kötü senaryoydu"

Prof. Dr. Selva Demiralp, "Bu hamle bankalara 'zararı sen karşıla' demek oluyor" dedi

18 Eylül 2019 10:47

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan açıklamada bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken, ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektörlerine kullandırılmış toplam 46 milyar lira büyüklüğünde kredi tespit edildiği bildirildi. Batık kredileri değerlendiren Prof. Dr. Selva Demiralp, "Bu hamle bankalara “zararı sen karşıla” demiş olmak anlamına geliyor, zaten bankanın bekleyebileceği en kötü senaryoydu. Fakat olumlu olan, takipteki alacaklar için söylenen yüzde 4.6’lık rakamın daha gerçekçi olan yüzde 6.3’e çıkmış olması" dedi. 

TIKLAYINIZ- BDDK'dan 46 milyar TL'lik batık kredi açıklaması

Uzmanlar, BDDK'nın açıkladığı inşaat ve enerji sektörlerine kullandırılmış 46 milyar liralık batık krediyi Bloomberg HT'ye değerlendirdi. Prof. Dr. Selva Demiralp, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin özel sektörün sorunlu borç kredileri olduğunu söyleyerek batık kredileri şöyle değerlendirdi: "Bu borç sorunu çözülmediği sürece diğer uygulanacak politikaların, atılacak adımların ya da verilecek desteklerin etkili olmayacağını düşünüyorduk. İnşaat ve enerji sektörlerinin gelirlerinin TL cinsinden giderlerinin dövizle olmasından dolayı Ağustos 2018’deki kur şokundan çok etkilendiklerini biliyorduk. Bu hamle bankalara “zararı sen karşıla” demiş olmak anlamına geliyor. Eğer bankalar bunları satıp bir şekilde bir fona aktarabilseydi belki bir rahatlama yaratabilirdi ama zaten en kötü senaryo bankanın bunu takipteki alacağa yazmasıydı ve ardından ödenmesinden ümidini kesmesi... Bu zaten bankanın bekleyebileceği en kötü senaryoydu. Fakat olumlu olan, takipteki alacaklar için söylenen yüzde 4.6’lık rakamın daha gerçekçi olan yüzde 6.3’e çıkmış olması"

"4.6’dan 6.3’e çıkan bir problemli kredi rakamı görünüyorsa da zamanlama olarak da doğru bir adım"

Nurol Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt BDDK’nın batık kredilere ilişkin açıklamasına dair, ”Bunun olumlu bir adım olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar 4.6’dan 6.3’e çıkan bir problemli kredi rakamı görünüyorsa da zamanlama olarak da doğru bir adım. Problemli kredilerin banka bilançosundan çıkacak olması bankaların 2020 yılında uluslararası piyasalarda sendikasyon konusunda daha rahat hareket etmeleri ve yaklaşık bir senedir durmuş olan sermaye piyasalarına uzun vadeli borçlanma için tekrar girebilecekleri anlamına geliyor. Bunun sonucunda ödemeler dengesinde cari açık olursa bunun finansmanı konusunda daha kaliteli bir finansman olacağı anlamına gelir. Bu da ödemeler dengesi tablosuna çok pozitif yansır” dedi.

"Sorunlu kredilerin ne kadar olduğunu ölçemiyorduk, gerekli bir adımdı"

İstanbul Portföy Genel Müdürü  Tufan Deriner ise konuya ilişkin “Bankaları değerlerken problemli tarafın hep bu taraf olduğunu ve değerlemeyi yaparken ekstra iskonto vermemizin ana sebeplerinden bir tanesi buydu. Bankacılık sektörünün değerlerinin birin altında olmasının kaynağı sorunlu kredilerin ne kadar olduğunu ölçemememizdi. Bu adım sorunun çözülmesi için gerekli bir adımdı ” şeklinde yorumda bulundu.

"Sektörlerin toparlanması zaman alacak"

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici ise, “Karşılık ayrılması sermaye yeterliliğinden ve  kredi olarak sağlanabilecek kaynaktan feragat edilerek gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla kredi arzına kısa vadede ister istemez negatif etkisi olacaktır. Bunun gecikmeli diğer negatif etkileri inşaat ve enerji sektörüne yönelik etkileri de mevcut. Sektörlerin toparlanıp zaman içinde ekonomik büyümeye hizmet eder hale gelmesi zaman alacak. Bunun yanı sıra ‘temizlik’ hamlesi oldukça pozitif olarak algılanmalı. Yalnız özel sektör ve kamu ayrımını bu noktada bilmiyoruz. Buna idikkat edilmesi gerekir. Kamu bankalarının zorunlu karşılıklarının yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olmasından mütevellit daha düşük zorunlu karşılık oranlarına sahip olmasından bir parça daha kredi vermeye müsaitlerdir. Eğer bu sektörlerin MPL’e düşen kredileri daha fazla kamu bankalarındaysa ordaki imkandan yiyor olabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ne olmuştu?

BDDK, bankalara yönelik güncel mali bünye değerlendirme çalışmaları sonucunda, bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken ve ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektörlerinde kullandırılmış 46 milyar TL büyüklüğünde kredi tespit etti. BDDK ilgili bankalara bildirimde bulunarak, 2019 yılı sonuna kadar bu krediler için gerekli sınıflama değişikliği yapmaları ve beklenen zarar karşılıklarının ayrılmasını istedi.