Gündem

Uygur Türkü’nün katil zanlıları yabancı terörist savaşçı çıktı

İstanbul'da öldürülen Saimait Aierken’i vuranların, saldırıyı bin dolar karşılığında gerçekleştirdikleri anlaşıldı

13 Kasım 2019 09:56

T24 ÖZEL HABER 

İstanbul’da bir kafetaryada oturan Uygur Türkü Saimait Aierken’i (Samet Erkin) tabanca ile öldürülmesiyle ilgili Adana’da yakalanan şüphelinin Suriye’deki çatışma bölgeleriyle bağlantıları olduğu ortaya çıktı. Kırgız uyruklu iki şüphelinin sahte Suriye kimliği ile “yol belgesi” alıp 2017 ve 2018’de Türkiye’ye girdikleri anlaşıldı. Şüphelilerin, İdlib’te El Nusra’dan kopan bir grup içinde yabancı terörist savaşçı (YTS) olarak silahlı faaliyet gösterdikleri ve bin dolar karşılığında cinayeti işledikleri ortaya çıkarıldı.

Çatışma bölgeleriyle bağlantı 

Fatih Çapa’da üç gün önce bir kafeteryada oturduğu sırada Uygur Türkü Saimait Aierken’in tabanca ile vurularak öldürülmesiyle ilgili soruşturmada gözaltına alınan iki şüphelinin ilginç bağlantıları çıktı. Olayın ardından zanlıları bulmak için harekete geçen polis, şüphelilerin izini Adana’da buldu. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı ile Adana Emniyeti’nin ortak yürüttüğü takipte, iki şüpheli Adana Emniyeti Cinayet Bürosu ekiplerince gözaltına alındı. 

Sahte Suriye kimliği

Emniyette sorguya alınan zanlıların aslen Hüseyin Ahmet Aliyev ve Abdullah Enver adlı iki Kırgız’ın Suriye’deki çatışma bölgeleriyle bağlantılı oldukları anlaşıldı. Zanlıların, İdlib’te El Nusra’dan kopan bir grup içinde silahlı faaliyette bulundukları ve Suriyeli olduklarının gösterir kimlik belgelerinin sahte olduğu belirlendi.

Geçici koruma belgesi

Zanlılardan birisinin kullandığı Ranid Hamed sahte kimliği ile Türkiye’den geçici koruma belgesi alıp 2017’de, diğerinin de Mustafa Assubeyh adına sahte kimlikle 2018’de geçici koruma belgesi alarak Türkiye’ye geldikleri tespit edildi.

İstanbul’da iki hafta takip

Zanlıların, İdlib’teki silahlı grubun komutanı olan kişiden, Aierken’i vurmak karşılığında bin dolar aldıkları, iki hafta önce İstanbul’a geldikleri ve hedefteki Uygur Türkü Saimait Aierken’e yönelik keşif yaptıkları ortaya çıktı. İki haftadan bu yana Aierken’i vurmak için fırsat bulamayan iki şüphelinin üç gün önce takip sırasında saldırıya uygun olması sonrasında cinayeti işledikleri gün ışığına çıkarıldı. İki zanlının olaydan hemen sonra Suriye’ye geçmek amacıyla Hatay’ın Reyhanlı ilçesine gitmek için İstanbul’dan ayrıldıkları ancak, Mersin- Adana otoyolundaki polis kontrol noktasında, Suriyeli Ali Isbeh’in sürücüsü olduğu 31 ADF 250 plakalı araçta yakalandıkları öğrenildi. Şüpheliler, İstanbul’dan gelen özel ekibe teslim edilerek adli soruşturma için Adana’dan gönderildi.

Şüphelilerin üzerinde yapılan aramada, 6 cep telefonu, sahte olarak hazırlanmış 7’si erkek 6’sı
kadınlara ait Suriyelilere verilen geçici koruma kimlik belgesi, Suriye pasaportu ve ehliyet elde edildi.