Gündem

Meslektaşı Özkırımlı'nın kendisini taciz ettiğini iddia eden Pınar Dinç dava sürecindeki 11 suçlamanın 3'ünden ceza aldı

Umut Özkırımlı: Pınar Dinç 3 'nitelikli iftira'dan suçlu bulundu ve şu anda sabıkalı durumda

27 Haziran 2022 15:22


T24 Haber Merkezi

Meslektaşı Prof. Umut Özkırımlı tarafından İsveç'te tacize uğradığını iddia eden ve tazminata mahkûm edilen akademisyen Pınar Dinç, dava süreci boyunca kendisine yöneltilen 11 suçlamanın 8'inden beraat etti, 3 suçlamadan ise ceza aldı.

İsveç’te bulunan Lund Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Pınar Dinç, 1 Haziran 2020 tarihinde sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla Prof. Umut Özkırımlı'yı cinsel taciz ve sistematik takiple suçlamıştı.

Akademisyen Umut Özkırımlı’nın meslektaşı Pınar Dinç aleyhine İsveç Lund Bölge Mahkemesi’nde açmış olduğu “karalama” davasının, iki tarafın da başvurduğu temyiz süreci tamamlandı. Üst mahkeme 8 suçlamayı yeniden değerlendirdi.

TIKLAYIN - Üniversitede taciz ifşası: Pınar Dinç'in paylaşımı ve Umut Özkırımlı'nın açıklaması

Temyiz Mahkemesi kararı

Akademisyen Umut Özkırımlı’nın meslektaşı Pınar Dinç aleyhine İsveç Lund Bölge Mahkemesi’nde açmış olduğu “karalama” davası 14 Ekim 2021’de görüldü. Lund Bölge Mahkemesi, Pınar Dinç’in Umut Özkırımlı’ya 10 bin SEK tutarında tazminat ödemesi yapmasına, her iki tarafın hukuki masraflarının da bir bölümünü ödemesine hükmetti. Lund Bölge Mahkemesi kararı önce Pınar Dinç, ardından Umut Özkırımlı tarafından temyize götürüldü.

Bianet'ten Evrim Kepenek'in haberine göre, temyiz incelemesini yapan üst mahkeme, 8 - 9 Haziran tarihlerinde yapılan duruşmalar sonrası 23 Haziran Perşembe günü kararını açıkladı. Üst mahkeme itiraz konusu yapılan suçlamaları yeniden değerlendirerek Pınar Dinç’i 3 suçlamadan sorumlu buldu. Dinç, dava sürecinin başında 11 iddiayla suçlanıyordu.

Sosyal medya paylaşımları

Bianet'in haberine göre, beraate karar verilen suçlamalardan biri, Pınar Dinç’in Avrupa Komisyonu’na gönderdiği e-posta yazışması. Kararda, Pınar Dinç’in, Umut Özkırımlı hakkında Lund Üniversitesi tarafından yürütülen taciz soruşturması ve alınan uyarı kararını bildirmesinin haklı gerekçeleri olduğu, bu nedenle Pınar Dinç’in suçsuz olduğu belirtiliyor.

Diğer yandan Pınar Dinç, 24 Mayıs 2020 ile 2 Haziran 2020 tarihleri arasında sosyal medyada yaptığı 3  paylaşımı nedeniyle “nitelikli karalama”dan suçlu bulundu. Kararda Pınar Dinç’in paylaşımlarını Twitter’da yapmasının haklı gerekçesi olmadığı ve paylaşımların yayılma etkisi de dikkate alınarak nitelikli karalama ile suçlu olduğuna karar verildi.

Para cezası verildi

Lund Bölge Mahkemesi kararında olduğu gibi üst mahkeme kararında da, bir hâkimin karşıt görüşü yer alıyor. Karşıt görüş veren hâkimin, Pınar Dinç’in “nitelikli karalama” suçundan değil, basit karalama suçundan sorumlu bulunmasına dair şerh koyduğu görüldü.
Temyiz mahkemesi ararda, Umut Özkırımlı’nın açtığı davanın küçük bir kısmını kazandığı belirtilerek Pınar Dinç’in Umut Özkırımlı’nın hukuki masrafını karşılamamasına karar verildi. Böylece üst mahkeme, Pınar Dinç’in, Umut Özkırımlı’ya 15 bin SEK tutarında tazminat ödemesine hükmetti. Kararda, Pınar Dinç’ın İsveç devleti tarafından karşılanan yasal masraflarının da bir kısmını ödemesine karar verildi. Üst mahkeme şartlı tahliye kararına hükmetmezken, Pınar Dinç’i para cezasına çarptırdı.

Özkırımlı: 'Nitelikli iftira'dan suçlu bulundu, sabıka kaydı var 


Umut Özkırımlı, temyiz mahkemesi kararının ardından, YouTube'dan paylaştığı "Gerçekler-1" ve "Gerçekler-2" başlıklı iki videoda, Pınar Dinç'i yalan söylemekle suçladı; konuya ilişkin yazı ve yayınlarından dolayı Sema Kaygusuz ile T24'e tepki gösterdi.

Pınar Dinç'in mahkemede yaptığı konuşmayı videolarında paylaşan ve bölüm bölüm yanıtlar veren Özkırımlı, Dinç'le özel yazışmalarını da "mahkemede aleniyet kazandığı" vurgusu eşliğinde paylaştı. Özkırımlı, Dinç'in "İsveç'e kendi davet mektubuyla gitmediği de dahil olmak üzre" bir dizi yalan söylediğini öne sürdü. Dinç'in İsveç'te üniversite ve burs başvurularına değinen Özkırımlı, "Ben destek oldum. Burada nepotizm yok mu, var. Aramızda ilişki olan biri için yapmamalıydım. Bem özeleştirimi verdim; bu konuda akademiden kimsenin bana hesap sormaya hakkı yok" dedi.

Süreç sırasında, daha sonra hayatını kaybeden oğlunun da hastalığıyla meşgul olduğunu ve "psikolojik tedavi gördüğünü" vurgulayan Özkırımlı, Dinç'in mahkemedeki sorgusu sırasında "kendisini cinsel tacizle suçlamadığını" iddia ettiğini, ancak örneğin AB Komisyonu'na kendisi aleyhine yaptığı başvuruda "cinsel taciz" suçlamasının da yer aldığını vurguladı.

"Dört sene önce büyük bir travma yaşadım, başka bir ülkede yeni bir hayat kuruyorum, ama izin vermiyorsunuz. Bir an önce düşün yakamdan" diyen Özkırımlı, çarpıtıldığını savunduğu hukuki süreci şöyle özetledi:

"Hukuki sürecin ilk aşaması 13 Ekim 2021'de Lund Bölge Mahkemesi Ceza Dairesi'nde verilen kararla lehime sonuçlandı. Pınar Dinç, 11 suçlamanının 7'sinden -6'sı nitelikli iftira, 1'i de iftira olmak üzere- suçlu bulundu. 
8-9 Haziran'da Malmö'de Temyiz Mahkemesi, her iki tarafın da başvurusunu değerlendirdi ve 23 Haziran 2022'de kararını verdi. Pınar Dinç, mahkemeyi 'teknik olarak' kaybettiğimi iddia etti. Organize suç çetesi, yalan söylemeden ama gerçekleri çarpıtarak Pınar Dinç'in 11 suçlamanın 8'inden beraat ettiğini iddia etti. Bu tamamen yanlış.

Bir kere 11 suç değil, zaten 11 suçun 3 tanesi zamanaşımı sebebiyle ilk mahkemede reddedilmişti. Bir diğer suçlamada ise -benim Lund Üniversitesi'nden taciz sebebiyle kovulduğum iddiası- mahkeme zaten Pınar Dinç'i suçsuz bulmuştu. Geriye kalan 7 suçlamadan 6'sı 'nitelikli iftira', 1'i 'iftira' olarak kabul edilmişti. Temyiz Mahkemesi bu 6 nitelikli iftiradan 3 tanesini 'matufiyet' nedeniyle, yani benim ismimin anlaşılmadığı gerekçesiyle suç olmaktan çıkardı. Ancak diğer 3 konuda; 1 Facebook paylaşımı ile 9 tweet ve ayrıca 6 tweet paylaşımı nedeniyle 'nitelikli iftira' suçunu sabit görerek, alt mahkemenin, Lund Bölge Mahkemesi'nin kararını onadı. Dolayısıyla Pınar Dinç suçlu bulundu, şu anda bir sabıka kaydı var. Sabıka kaydı olduğu için İsveç'te yaptığı kalıcı oturma izni de reddedilmiş.


Pınar Dinç, hâli hazırda 3 'nitelikli iftira'dan, 1 de ayrıca 'iftira'dan tazminat ödemek kaydıyla hâlâ suçlı konumunu sürdürüyor."

Umut Özkırımlı'nın anlatımlarını içeren iki videoyu aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz.

Umut Özkırımlı: Gerçekler-1

Umut Özkırımlı: Gerçekler-2