Eğitim

Üniversite adaylarına tavsiyeler: Meslekler yok olmuyor, şekil değiştiriyor

Üniversite tercihi yaparken önümüzdeki 30 yılda ön plana çıkacak meslekleri anlamak gerekiyor

22 Temmuz 2019 14:30

YKS tercihleri yarın başlıyor. Önümüzdeki 30 yılda meydana gelecek değişimler meslekleri ve yapılacak işleri de farklılaştıracak.Teknolojik gelişmeler ve sektörel değişimler üniversite tercihi yapacak adayların göz önünde bulundurması gereken kriterleri de değiştiriyor. Cumhuriyet'in haberine göre, Oğuzkaan Koleji Rehberlik Koordinatörü Yalın Kaya, üniversite adaylarına şu önerilerde bulundu: 

"Günümüzün gençlerinin geleceğin etkin ve önemli olacak meslekler ile etkisini ve önemini kaybedecek meslekleri anlamak için öncelikle önümüzdeki 30 yılı hayal etmemiz gerekiyor. Sağlık alanında, sanayide ve üretim teknolojilerinde, eğitim sistemlerinde ve sosyal yaşamdaki değişiklikler, meslekleri ve yapılacak işleri de şekillendirecek.”

Çalışma koşulları ve işveren beklentilerinin en temel değişiklikler olacağını söyleyen Kaya, “Artık sadece makine mühendisi olmak yetmeyecek, sektörel yazılımları ve cihazları iyi tanımak ve bunu sertifikalar ile belgelemek gerekecek. Sadece üniversite mezunu olmanın, eski zamanlardaki lise mezunu olmaktan farkı olmayacak bir geleceğe giderken, istediği üniversiteyi kazanamayan bir genç ağlamak yerine, 5 sene sonra iş hayatına atıldığı zaman elinde neler olması gerektiğine odaklanmalı. Kişisel gelişim en öncelikli hedef olmalıdır” dedi.

İlerleyen yıllarda ön plana çıkacak meslekler


  • - Tıp, Hemşirelik, Diyetetik, Fizik Tedavi
    - Biyomühendislik, Biyomedikal Mühendisliği
    - Nanoteknoloji Mühendisliği
    - Bilgisayar ve Yazılım Mühendislikleri
    - Elektronik, Makine, Mekatronik Mühendislikleri
    - Alternatif Enerji ve Elektrik Mühendislikleri
    - Kimya, Polimer ve Malzeme Mühendislikleri
    - Endüstri ve İşletme Mühendislikleri
    - Yabancı Dilde İşletme, Ekonomi
    - Yönetim Bilişim Sistemleri