Kültür-Sanat

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri sahiplerini buldu

Hindistanlı Agnes Kharshiing ve Nebahat Akkoç bu yıl ödül alan isimler oldu

15 Eylül 2019 20:36

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün on birincisi, 15 Eylül Pazar akşamı, 20.00 - 22.00 saatleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödülü, Türkiye’de yıllardır kadının insan hakları konusunda farkındalığın artması ve eril şiddete karşı çalışmalar yürüten Nebahat Akkoç ve Hindistan’da yaşadığı bölgedeki yoksulların, kadınların, çocukların ve dezavantajlı insanların hakları ve çevre hakları için mücadele eden Agnes Kharshiing aldı.

Hindistan'da yoksul, kadın ve çocuk hakları için çalışan Agnes Kharshiing'in ödülünü geçen yıl aynı ödüle layık görülen gazeteci Murat Çelikkan tarafından verdi. Kharshiing "Halk sesini yükseltmeye başlamalı; korunmasızlara yardım etmeli, insan hakları ihlal edildiğinde onlara destek olmalı. İnsanlık, nefreti ancak bu şekilde alt edebilir. Dünyaya barışı getirmek için, çocukların içinin korkuyla değil sevgiyle dolması için birlikte yapabileceğimiz o kadar çok şey var ki" diye konuştu. 

Nebahat Akkoç'un ödülü ise sinema oyuncusu Ercan Kesal tarafından verildi. Akkoç teşekkür konuşmasında "Bu ödülü tüm bedelleri göze alarak şiddete karşı durmaya çalışan, kendi şiddetleri ile baş ederken geliştirdikleri yöntemlerle yeni bir dünya hayal etmemizi mümkün kılan tüm kadınlar adına alıyorum" diye konuştu.

Törende Maral Ataman ‘Yerezank / ԵՐԱԶԱՆՔ / Rüya’yı Hrant Çizmeciyan ve öğrencileri ile birlikte seslendirdi.

Sunuculuğunu Ece Dizdar’ın üstlendiği törende Maral AtamanHrant Çizmeciyan’ın  öğrencileri ve Büyük Ev Ablukada sahne aldı. Törenin açılış konuşmasını Hrant Dink Vakfı Danışma Kurulu üyesi İbrahim Betil yaptı. Betil'in konuşmasında tutukluluklardan bahsederken Kavala’yı anması salonda uzun süre alkışlandı. 

Açılış konuşmasının ardından "Şiddet, acı ve insan hakları ihlallerine karşı dünyanın dört bir yanında yaptıklarıyla insanlığa ışık tutanlar" başlığıyla 2019'un ilham veren kişi ve kurumlarını tanıtan "Işıklar" videosu gösterildi. 

Hrant Dink Ödülleri, 20 Eylül’de üçüncü Küresel İklim Grevi'ne hazırlanan çocukların çağrısına da ses oldu. İklim acil durumu ilan edilmesini talep eden çocuklar, yetişkinleri de greve davet etti.

Hrant Dink ödülleri

Ödülün bu yılki jürisinde, 2018 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi, insan hakları aktivisti Murat Çelikkan, 2018 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi insan hakları örgütü Mwatana, insan hakları aktivisti ve eski hakim Albie Sachs, siyaset bilimci Ayşe Kadıoğlu, yazar, oyuncu ve film yönetmeni Ercan Kesal, insan hakları aktivisti Özlem Dalkıran, tarihçi Ronald Grigor Suny, sanatçı Sarkis, müzisyen ve siyasi aktivist Serj Tankian, kadın hakları aktivisti Zainab Salbi ve Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink bulunuyor.

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, 2018’de geçmişle yüzleşme ve diyalog odaklı çalışmalar yürüten insan hakları aktivisti Murat Çelikkan ve Yemen’de insan haklarını savunmak ve korumak için mücadele eden Mwatana İnsan Hakları Örgütü’ne, insan hakları ihlallerini hem Türkiye’nin hem de uluslararası toplumun gündemine taşıyan avukat Eren Keskin ve eserleriyle tüm dünyada yaşanan eşitsizliklere dikkat çeken Çinli sanatçı Ai Weiwei’ye; 2016’da Malavi’de çocukların insan hakları üzerine çalışan kabile reisi Theresa Kachindamoto ve insan hakları ve hukukun üstünlüğü için mücadele eden Diyarbakır Barosu’na; 2015’te Suudi Arabistan’dan kadın hakları savunucu Samar Badawi ve LGBT hakları için mücadele eden KAOS GL’ye; 2014’te adli tıp uzmanı ve insan hakları savunucusu Şebnem Korur Fincancı ve aktivist Angie Zelter’e; 2013’te insan hakları savunucusu Nataša Kandic ve Cumartesi Anneleri / İnsanları’na; 2012’de yazar İsmail Beşikçi ve insan hakları örgütü Uluslararası ‘Memorial’ Topluluğu’na; 2011’de gazeteci, yazar Ahmet Altan ve gazeteci, insan hakları savunucusu Lydia Cacho’ya; 2010’da Türkiye Vicdani Ret Hareketi ve hukukçu Baltasar Garzón’a; 2009’da gazeteci, yazar Alper Görmüş ve gazeteci, yazar Amira Hass’a verilmişti.