Çevre

Uludağ'da dağcılar buz tüneli buldu

27 Temmuz 2021 13:33

Bursalı bir grup dağcı, Uludağ'da yazın ortasında 50 metrelik buz tüneli buldu. 

Bursa'da dağcılar göller bölgesine yaptıkları gezi sırasında, bölgenin daha yukarısında 50 metrelik buz tüneli buldu. Yazın ortasında olmasına rağmen erimeyen buz tüneli dağcıları şaşkına çevirdi.

"Kar ve buz yapısı güven veriyordu"

40 yıldır Uludağ’ın birçok bölgesine yürüyüş yaptığını belirten Uludağ Dağcılık Kulübü üyesi İsmet Şentürk, “Üç kişi Çayırlıdere Gölü yakınlarında yürüyüş yapıyorduk. Her zaman geçtiğimiz yolumuzu biraz değiştirince burada farklı bir kar buz kütlesi ile karşılaştık. Merak edip içine girdiğimizde karanlık bir tünel ilgimizi çekti. Fenerle aydınlatarak tünel içinde yürüyüşümüzü sürdürdük. Uzakta ışığı görünce tünelin çıkışının olduğu kanaatine vardık ve devam ettik. Tünelin kar ve buz yapısı güven veriyordu. Bu değerlendirme sonucunda tünelden geçmeye karar verdik” dedi.

"Böyle bir oluşuma ilk kez şahit oluyoruz"

Yıllardır Uludağ’da gezdiğini ve bugüne kadar böylesine bir buz tüneli ile karşılaşmadığını ifade eden Şentürk, sözlerine şöyle devam etti:

“Yaz mevsiminin ortalarına gelmemize rağmen böylesine özel bir oluşumun, kar, buz olarak varlığını sürdürmesi karşısında çok heyecanlandık. Arazide yaptığımız inceleme sonucunda rüzgarla süpürülen yığma kar kütlesinin bugüne kadar kalabilmesinin nedeni arazi yapısından kaynaklanmakta olduğunu gördük.

Güneş ışınlarını etkili bir şekilde görmüyor. Tamamen kuzeye bakan, kanalı andıran akar su yatağı, karların erimesini engelleyici bir mevkide yer alıyor. Daha evvel akarsular üzerinde birçok kar köprüsü görmeye alışığız. Ancak böyle bir oluşuma ilk kez şahit oluyoruz.” (İHA)