Dünya

Ukrayna ile telefon skandalı sürüyor: Trump, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı için "İhanetten' tutuklanmalı" dedi

30 Eylül 2019 15:29

ABD Başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff'in Trump'ın Ukrayna lideri Zelenskiy ile yaptığı konuşmanın detaylarını Kongre'ye okumasına tepki gösterdi. Trump, Schiff'in 'ihanetten' tutuklanması gerektiğini söyledi.

Twitter hesabından açıklama yapan Trump, Schiff'in yargılanması gerektiğini söylediği mesajda şunları yazdı: "Temsilci Adam Schiff yasa dışı bir şekilde sahte ve korkunç bir ifade hazırladı ve benimmiş gibi davrandı. Schiff bunu Kongre ve ABD halkı önünde okudu. Söylediklerinin benim telefon görüşmesinde söylediklerimle hiçbir alakası yoktu. İhanet sebebiyle tutuklama?"

Trump'ın Zelenskiy ile yaptığı bir telefon görüşmesinde Demokrat Parti başkan aday adayı ve eski başkan yardımcısı Joe Biden'ın oğlu Hunter'a yozlaşma soruşturması açması için baskı yaptığı iddia edilmişti. Hunter Biden, babasının başkan yardımcılığı yaptığı dönemde Ukraynalı bir doğal gaz şirketinin yönetim kurulundaydı. ABD basını, konuya yakın kaynaklara dayandırdıkları haberlerinde bahsi geçen telefon konuşmasından kısa bir süre önce Trump'ın emriyle ABD'nin Ukrayna'ya yapılacak olan 391 milyon dolarlık yardımı dondurduğunu aktarmıştı. 

Trump, Zelenskiy ile yaptığı telefon konuşmasında Biden'dan bahsedildiğini kabul etmiş, ancak konuşmanın içeriği ile ilgili detay vermemişti.

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, telefon konuşmasını 'anayasal sorumlulukların ihlali' olarak değerlendirdi ve Trump'ın azledilme sürecinin başlatılması için ilk resmi girişimi yaptıklarını açıkladı. 

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff, Trump'ın Ukrayna lideri Zelenskiy ile yaptığı konuşmanın detaylarını sızdıran CIA çalışanının başkana açılan soruşturmada ifade vereceğini bildirdi. Demokratlar, bahsi geçen telefon konuşmasında Trump'ın Zelenskiy'den rakibi Biden'ın oğluna soruşturma açmasını istediğinin ortaya çıkmasının ardından başkanın azledilmesiyle sonuçlanabilecek bir soruşturma başlatmıştı.