Dünya

Ukrayna'da, eşcinsel evliliğin yasallaştırılmasına yönelik imza toplandı

12 Temmuz 2022 16:24

Ukrayna'da, eşcinsel evliliğin yasallaştırılmasının istendiği dilekçe için 28 binden fazla imza toplandı. 

Cumhurbaşkanının teklifi değerlendirmesi için yeteri kadar imza toplandığı öğrenildi. 28 binden fazla imza toplanan dilekçeye, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin 10 gün içerisinde yanıt vermesi gerekiyor.

BBC'de yer alan habere göre, Ukrayna’da eşcinsellik yasadışı olmasa da, eşcinsel evlilik ya da ilişkiler henüz kabul görmüyor. Bu durum özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürecinde orduya katılan LGBTİ+ bireyler için, eşcinsel birliktelik içerisinde olanlar partnerlerin öldüklerinde defnedilememeleri gibi problemlere neden oluyordu.

Ukraynalı sivil toplum örgütü olan KyivPride'ın Medya İletişim Müdürü Oksana Solonska, BBC’ye yaptığı açıklamada; LGBTİ+ bireylerin, tüm evli çiftler gibi partnerlerini görme ve morgdan cenazelerini alma ve gerekirse tazminat isteme haklarının olmasının önemli olduğunu; bu bağlamda eşcinsel evliliğin yasallaşmasını umduklarını söyledi.

Toplanan imza sayısı değerlendirme aşamasına ulaşmış olsa da bu mevcut yasada bir değişiklik yapılacağının garantisini vermiyor.