Ekonomi

Uğur Gürses yazdı: Enflasyon Raporu sunumundan izlenimler

"Gazeteciler soruların net ve açık bir yanıt alamadan çıktılar o toplantıdan"

31 Ekim 2019 19:19

Uğur Gürses*

Merkez Bankası yılın dördüncü Enflasyon Raporu'nu İstanbul'da açıkladı. Belleğim beni yanıltmıyorsa uzunca bir süre otel salonlarında yapılan toplantılardan sonra bir ilk olarak Merkez Bankası'nın İstanbul Şubesi'nin olduğu o tarihi binada yapıldı bu toplantı.

...

Geçmiş üç Para Politikası Kurulu toplantısında 10 puanlık faiz indirimi yapan Merkez Bankası, bu rapor sunumunda "artık durup veriye bakacağız" mealinde bir açıklama yaptı.

Başkan Murat Uysal'ın konuşmasında:

"Geldiğimiz noktada, gevşeme yönündeki alanın önemli bir bölümünü kullandığımızı, bununla birlikte atılabilecek ilave adımların zamanlaması ve boyutunu veri akışına ve enflasyon görünümündeki gelişmelere göre şekillendireceğimizi vurgulamak isterim" deniliyordu.

Son faiz indirimi öncesinde de "ön yüklemeli faiz indirimi yapıldığı" vurgusu vardı. Ne olduysa 2.5 puanlık bir indirim de patlatılıvermişti.

Şuna hiç şüphe yok; faiz kararı artık siyasi mekanizmalarla belirleniyor.

Uysal'ın konuşmasında vurguladığı bu paragrafta da; "durduk ama fırsat olursa devam ederiz" bakışı var.

...

Murat Uysal, eskisine oranla daha uzun bir soru-yanıt seansı yaparken, sorulara verdiği yanıtlar sorunun özüne dönük olamadı.

Toplantı bitiminde de gazetecilerle çay içerken soruları yanıtlaması kimilerince "daha sıcak" bir iletişim olarak yorumlansa da, çaylarını içen gazeteciler soruların net ve açık bir yanıt alamadan çıktılar o toplantıdan.


*Uğur Gürses'in kişisel blogunda kaleme aldığı yazısının tamamına ulaşmak için tıklayın