Gündem

UBER Türkiye yetkilisine 2 yıl hapis istemi

UBER Türkiye yetkilisi ABD vatandaşı Francois Pascal Chadwick’in "haksız rekabet"ten iki yıl hapsi istendi

05 Ekim 2021 11:29

Yeni Nesil Taksiciler Taşıma ve İşletme Kooperatifi'nin “haksız rakabet” iddiasıyla UBER hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede “ şüpheli” olarak yer alan UBER Türkiye yetkilisi ABD vatandaşı Francois Pascal Chadwick’in “haksız rekabet” suçunu işlediğine kanaat getirilerek, 2 yıl hapsi istendi.

Yeni Nesil Taksiciler Taşıma ve İşletme Kooperatifi daha önce haksız rekabetin tespiti için UBER hakkında İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurmuş ve davayı kazanmıştı. Bunun üzerine kooperatif aynı konuda ceza davası açmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na UBER Turkey Yazılım ve Teknoloji Hizmet Limited Şirketi (Barış İzmirli ile Rfancois Pascal Chadwick) hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Suç duyurusunun ardından başlatılan soruşturma kapsamında savcı, haksız rekabet hükümlerinin oluşup oluşmadığının tespiti için bilirkişi raporu düzenlenmesini istemişti.

16 sayfalık bilirkişi raporu

Düzenlenen 16 sayfalık bilirkişi raporuna göre UBER Türkiye'nin almış olduğu D2 yetki belgesini amaç ve kapsamı dışında kullandığı, yani ‘Haksız rekabet' hükümlerinin oluştuğu tespit edilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Fikri ve Sınai Haklar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede Yeni Nesil Taksiciler Taşıma ve İşletme Kooperatifi “müşteki”, Uber Türkiye yetkilisi ABD vatandaşı Francois Pascal Chadwick da “şüpheli” olarak yer aldı.

2 yıla kadar hapis istemi

İddianamede, soruşturma kapsamında elde edilen deliller kapsamında şüpheli Francois Pascal Chadwick’in “haksız rekabet” suçunu işlediğine kanaat getirildiği anlatılarak, bu nedenle şüphelinin Türk Ticaret Kanunu’nun 62/1. maddesi uyarınca 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. (aa)