Ekonomi

Türkiye yazarı Uğur: Tarım Kredi kooperatif Marketleri'nin ürün fiyatlandırması hiçbir amaca hizmet etmiyor, fiyatlar uygun değil

"O zaman kooperatif marketler neden var?"

28 Ekim 2021 09:48

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, Tarım Kredi Kooperatifleri Marketleri'ndeki fiyatların uygun olmadığını belirterek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile  Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi. Uğur, "Tarladan sofraya ise gereği yapılmalı, seçenek sunulmalı ve vatandaş zincir marketlerin pahalılık zincirine mahkûm edilmemeli." düşüncesini dile getirdi. 

Uğur yazısında, "Tarım Kredi Kooperatif Marketlerin sloganı:  Tarladan sofraya, fabrikadan markete... Peki, bu slogan neden hayata geçmiyor orada? Yukarıdaki alışverişimi aktardım size. Tarladan bile değil, Elbistan’daki toptancıdan bana ikişer kilo nohut, yeşil mercimek, kırmızı mercimek ve 5 kilo bulgur 105 liraya geldi. Ama bu ürünlerin Tarım Kredi Kooperatif marketlerdeki toplam fiyatı maalesef zincir marketlerdekinden farksız ve yaklaşık 240 liraya denk geliyor. Üzgünüm ama fiyatlar hiç de uygun değil O zaman kooperatif marketler neden var? Bu marketler zincir marketlerin ve komisyoncuların domine ettiği ve aşırı pahalandırdığı piyasayı dengelemek ve suni fiyat artışlarını önlemek için kurulmadı mı, kurulmuyor mu?" diye sordu. 

Uğur şu ifadeleri kullandı: 

Hollanda’dan bir dostumuz var, İbrahim Kobya adında. Bana bir bilgi notu göndermiş Hollanda ile ilgili. “Hollanda da, ACTION diye bir mağaza var. Kalitesi görece daha düşük ürünler satıyor ama dediğiniz gibi çok çok ucuz. Yalnızca yiyecek içecek değil. Kablosuz cep telefonu kulaklığından, tuvalet kâğıdına, çamaşır deterjanından, içeceğe, parfümden tornovida, matkabına kadar her şey satılıyor.

Müthiş iş yapıyor çünkü sattığı ürünler, diğer marketlerde en az 1,5-2 katı daha yüksek fiyatlı. Orada yaşıyorum ve ‘İyi ki ACTION var’ diyorum çoğu kez. Diğer marketlerle aradaki fiyat farkı o kadar belirgin ki dar gelirliler için Action kurtarıcı gibi. Hele çeşit ve kalite bakımından yüksek tutulan zincir marketlerden AlbertHeijn ile karşılaştırıldığında çok daha ucuz.” Bakın, Hollanda’da bile bu var ama Türkiye gibi sürekli operasyon çekilen bir ülkede nedense böyle bir market bir türlü başarılamıyor. Oradakiler İYİ Kİ ACTION VAR diyebiliyor ama biz maalesef aynı şeyi kooperatif marketler için söyleyemiyoruz.

Çünkü insan faktörü. Yönetici faktörü. Tamahkârlık ve şimdi burada saymak istemediğim, geçen yazılarımda çıtlattığım başka nedenler. Kısacası ben buradan Tarım ve Orman Bakanlığı duvarına ve dolayısıyla mecburen Sayın Cumhurbaşkanı’mıza sesleniyorum: Tarım Kredi kooperatif Marketlerin bugünkü ürün fiyatlandırması hiçbir amaca hizmet etmiyor. FİYATLAR UYGUN DEĞİL. Tarladan sofraya ise gereği yapılmalı, seçenek sunulmalı ve vatandaş zincir marketlerin pahalılık zincirine mahkûm edilmemeli. Bir yandan Türkiye’nin 2023’e doğru âdeta küresel sermayenin ve içerideki aparatlarının operasyon sahası hâline geldiğini söylüyor, diğer yandan bunu ekonomiyle yapacaklarını bildiğimizi hatırlatıyorsak gereği yapılmalı.