Dünya

Türkiye'nin son Şam Büyükelçisi Önhon yanıtladı: Türkiye'nin Suriye'ye yeni bir harekat yapma niyeti var mı?

30 Mayıs 2022 15:01

T24 Dış Haberler

Türkiye'nin son Suriye Büyükelçisi Ömer Önhon, Türkiye'nin gerekli gördüğü taktirde olası tepkilere rağmen Suriye'ye yeni bir harekat yapabileceğini ifade etti.

Asharq Al-Awsat için bir köşe yazısı kaleme alan Önhon, "Çeşitli zorluklara ve ABD gibi büyük müttefiklerle yeni anlaşmazlıklar potansiyeline rağmen Türkiye'nin gerekli gördüğü adımları atması olası" yazdı. 

"Türkiye'nin YPG ve PKK ile ilgili endişeleri var ve müttefikleri tarafından yüzüstü bırakılmış hissediyor" diyen Önhon, "Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşıtlığı da buradan geliyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"Türkiye'nin tehdit ortadan kalktığında Suriye'den çıkacağını ve ülkenin toprak bütünlüğünü desteklediğine dair açıklamalar yaptığına" dikkat çeken Önhon, ABD ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Öte yandan ABD de Suriye'nin toprak bütünlüğünü desteklediğini ve ayrılıkçı niyeti olanlara destek vermeyeceğini söylüyor. ABD'nin geçmişte sadece Suriye'de yaptıkları değil, Afganistan'da yaptıkları da bu güvenceye inanmayı çok zorlaştırıyor. ABD, YPG'ye silah ve ekipman sağlamaya devam ediyor. Yakın zamanda yürürlüğe sokulan yaptırım muafiyeti de güçlü bir destek olarak yorumlandı."

Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelendirdiği YPG, şu anda Suriye'nin yaklaşık olarak yüzde 40'ını kontrol ediyor. 

Önhon ayrıca, "Türkiye'de seçimler sadece bir yıl kadar uzakta. Suriye ile bağlantılı güvenlik başlıkları ve göçmen sorunu dahil hiçbir şey sandıktan bağımsız değerlendirilemez" yazdı.

AKP Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta sonu Suriye'nin kuzeyine yapılması planlanan operasyonla ilgili kararlılık mesajı verdi. Erdoğan, "Bir gece ansızın onların da tepelerine ineriz, inmeye de mecburuz" dedi.

Türkiye, sonuncusu 2019'daki 'Barış Pınarı' olmak üzere Suriye'nin kuzeyine üç harekât düzenledi.
 

Erdoğan'dan bürokratlara seslenen Kılıçdaroğlu'na: Faşist ve darbeci zihniyetin yansımasıdır; ne bizim ne de kamu görevlilerinin muhatabı değildir

RTÜK, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını yayınlayan Tele1, KRT, Flash ve Halk TV’ye para cezası verdi!

İBB: Dava hukuki değil siyasidir, amaç İmamoğlu'nu siyasi haklardan mahrum etmektir

15 yıl sonra ilk: Millî Savunma Bakanı Akar, Birleşik Arap Emirlikleri'nde

TRT Haber: 3600 ek gösterge düzenlemesi bitti

Bakan Nebati: Enflasyonun geçici nitelikte olduğunu düşünüyoruz

Bakan Soylu: Son günlerde 'İşte sanatçılara engel konuluyor' deniliyor, bu olan olaylar benim dışımda bir kere

Osmanlı hanedan üyeleriyle AKP'li Birinci arasında 'davet krizi': "Fethi Mübin aziz milletimizin tamamının mülküdür, bir aileye ait değildir"

Suriyeli muhalif komutanlar: ÖSO liderlerine “Türk ordusunun yanında olmaya hazır olun” emri verildi
" />