Gündem
BBC Türkçe

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Dişli: ABD ve AB'nin silah ambargosu bizi etkilemez

Uzun zamandır bir çözüm bulmak için kimse bir şey yapmadı. Şimdi şikayet ediyorlar"

14 Ekim 2019 17:33

Yusuf Özkan
Lahey, Hollanda

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, Hollanda Televizyonu'nda yayınlanan "Nieuwsuur" (Haber Saati) programında soruları yanıtladı. Dişli, "ABD ve AB tek silah satıcısı değil. Bu yüzden biz S-400'leri aldık" dedi.

Dişli, Suriye'nin kuzeyindeki kamplardan 800'den fazla Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyesinin kaçtığı yönündeki haberler üzerine, "Eğer kaçtıkları doğrulanırsa, Türkiye onları yakalayıp hapseder. IŞİD bizim düşmanımız. Serbest kalmaları, Türkiye için doğrudan bir sorun olur" dedi.

Dişli, IŞİD'in uluslararası bir sorun olduğunu belirterek, cihatçıların geldiği Batı ülkelerini suçladı.

Büyükelçi, "Teröristlerin geldiği ülkelerin de bir şeyler yapması gerekiyor. Bu insanlar 4 - 5 yıl hapse mahkum edildi ve bu ülkeler ne yaptı, Avrupa ne yaptı? Uzun zamandır bir çözüm bulmak için kimse bir şey yapmadı. Şimdi şikayet ediyorlar" diye konuştu.

Şaban Dişli, Suriye'nin yıllarca çeşitli terör örgütleri için bir kutsal alan olduğunu belirterek, "Yakınındayız. Türkler ve geri dönmek isteyen Suriyeliler için Türkiye sınırında güvenli bir bölgeye ihtiyacımız var" görüşünü dile getirdi.

Büyükelçi Dişli, Kürt siyasetçi Hevrin Halef'in infaz görüntülerine ilişkin bir soru üzerine, ortalıkta geçmişteki olaylar sırasında çekilen çok sayıda görüntü dolaştığını söyledi.

"Bizim tarihimizde böyle örnekler yok" diyen Dişli, Türkiye'nin böyle bir şeyin olup olmadığını araştırıp, gerçeği ortaya çıkaracağını vurguladı.Dişli, böyle bir olayın doğru çıkması durumunda ise, sorumlu olan kişi veya grupların gereken cezaya çarptırılacağını söyledi.

Dişli, ABD ve Avrupa Birliği'nin yaptırım kararı ve silah ambargosu ile ilgili bir soru üzerine de, ambargonun Türkiye'yi etkilemeyeceğini söyledi. Büyükelçi, "ABD ve AB tek silah satıcısı değil. Bu yüzden biz S-400'leri aldık" dedi.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir