Çevre

Türkiye’nin güneyi yanıyor!

Dün Akdeniz'de birbiri ardına başlayan orman yangınlarının ardından bugün Ege de alevlere teslim oldu

29 Temmuz 2021 15:33

Türkiye, son iki gündür Ege ve Akdeniz’de çıkan orman yangınlarıyla boğuşuyor. Antalya, Mersin, Osmaniye, Marmaris ve Bodrum’da birbiri ardına çıkan yangınları söndürme çalışmaları sürüyor. İllerdeki bazı köy ve mahalleler tahliye edilirken, Antalya’nın Manavgat ilçesinde süren yangında 3 kişi yaşamını yitirdiği bilgisi geldi. Marmaris'te de bir kişi yangın nedeniyle hayatını kaybetti.  Türk Hava Kurumu (THK) "20 hava aracı ülkemizin her bölgesindeki yangınlara müdahalede bulunuyor" açıklamasını yaptı. 

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Ege ve Akdeniz’deki yangınların ortaya çıkış sebepleri üzerine kapsamlı soruşturmaların başlatıldığını duyurdu. Altun, “Yangınların ortaya çıkış sebebi üzerine kapsamlı soruşturmalar da başlatılmıştır. Sorumlular en kısa zamanda doğamıza ve ormanımıza karşı giriştikleri bu saldırının hesabını verecektir. Dualarımız yangınlarla mücadele eden ormanın kahramanları ile. Hepimize geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Yeniköy, Kalemler, Sarılar, Bahçelievler ve Sorgun bölgesinde çıkan orman yangını ikinci gününde devam ediyor. Yangın nedeniyle birçok ev yanarken, bölgelerde tahliye işlemleri gerçekleştirildi. Yangında yaşamını yitirenlerin sayısı 3'e yükseldi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Yangınlarla mücadelemiz devam ediyor. Maalesef Antalya Değirmenli Mahallesi Delioğlanlı mevkisinde ikamet eden Osman Gardaş ve Şehri Gardaş’ı kaybettik. Başımız sağ olsun. Ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyorum" dedi.

 

Bakan Pakdemirli: 150 büyükbaş, bin küçükbaş, 6 bin dekar tarım arazisi ve 500 dekar ağırlıklı muz serasında zarar var

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin güneyindeki yangınlarla ilgili "Hasarlarla ilgili ilk tespitlerimize göre 150 büyükbaş, bin küçükbaş, 6 bin dekar tarım arazisi ve 500 dekar ağırlıklı muz serasında zarar var." dedi.

TIKLAYIN - Bakan Pakdemirli: 150 büyükbaş, bin küçükbaş, 6 bin dekar tarım arazisi ve 500 dekar ağırlıklı muz serasında zarar var

Muhittin Böcek: Manavgat'ta şu ana kadar 34 mahalle zarar gördü; 18 mahalle tahliye edildi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Manavgat'taki yangına ilişkin yaptığı açıklamada, diğer illerden araç ve personel takviyesinin sürdürdüğünü bildirdi. Böcek, yangında şu ana kadar 34 mahallenin zarar gördüğünü, 18 mahallenin tahliye edildiğini belirtti. 

TIKLAYIN - Muhittin Böcek: Manavgat'ta şu ana kadar 34 mahalle zarar gördü; 18 mahalle tahliye edildi

AFAD: Manavgat'ta 3 vatandaş yaşamını yitirdi; Adana'da 7 kişi yangından etkilendi 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangınında 3 vatandaşın hayatını kaybettiği, 1'i ağır, 138 vatandaşın yangından etkilendiği açıklandı. Adana'da 21 alanda çıkan orman yangınlarından 7 vatandaşın etkilendiği bildirildi.  

TIKLAYIN - AFAD'dan orman yangınlarıyla ilgili açıklama

Manavgat Belediye Başkanı: En azından 7-8 mahallenin tamamen yok oldu

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, ''Yaralılarımız var, vefat edenler var. En azından 7-8 mahallenin tamamen yok olduğunu biliyorum. En kötü tarafı da şehir merkezine kadar indi. Çaresiz kalmanın ne anlama geldiği gördüm. Anlatılmaz, çok hızlı yürüyor. Bir bakıyorsunuz, 5 dakika içinde 3 kilometre yürümüş, 4 kilometre yürümüş. Korkunç bir duman var. Lokasyon belirleyemiyor helikopterler, nokta belirlemekte zorluk çekiyorlar'' ifadelerini kUllandı.

TIKLAYIN - Antalya'daki yangın sürüyor | 3 kişi yaşamını yitirdi, Manavgat Devlet Hastanesi'ndeki 10 hasta başka hastaneye nakledildi

Mersin’de Alevler ilçe merkezindeki yerleşim yerlerini tehdit ediyor: 5 köy boşaltıldı

Mersin'in Aydıncık ilçesinde de dün başlayan orman yangını, ikinci gününde devam ediyor. İlçeye bağlı Pembecik Mahallesi'nde öğle saatlerinde başlayan ve yerleşim yerlerini de tehdit eden yangın, poyrazın etkisiyle hızla büyüdü. Tedbir amaçlı 5 köyün boşaltılmasına neden olan yangına vatandaşların da yardımıyla müdahaleler sürüyor.

TIKLAYIN - Mersin, Aydıncık'taki orman yangını ikinci gününde: Alevler ilçe merkezindeki yerleşim yerlerini tehdit ediyor

Osmaniye’deki yangın 21 saat sonra güçlükle kontrol altına alınabildi

Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeki Karatepe ve Bozkuyu köyleri arasındaki ormanlık alanda dün saat 13.00 sıralarında çıkan yangı ise 21 saatin ardından bugün ancak kontrol altına alınabildi. Yangının boyutu gün ağarınca ortaya çıkarken, yüzlerce ağacın kül olduğu görüldü. Dereobası mevkisindeki orman yangınıyla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı.

TIKLAYIN - Osmaniye'deki orman yangını 21 saat sonra kontrol altına alındı: 5 şüpheli gözaltına alındı

Adana, Kozan'da başlayan orman yangını ikinci gününde

Adana'nın Kozan ilçesinde Kızlarsekisi mevkisinde dün saat 19.45 sıralarında çıkan yangına müdahale sürüyor. Ekipler, havadan ve karadan müdahale ederek yangını kontrol altına almaya çalışıyor. Vali Süleyman Elban, 7 mahalleyi saran yangında öncelikle vatandaşların can güvenliği açısından tahliyelerin sağlandığını söyledi. Ekiplerin yangınla mücadeleyi sürdürdüğünü ifade eden Elban, şöyle konuştu:

"Allah'a şükür şu an itibarıyla can kaybımız, yaralımız yok. İlk tespitlerimize göre 20'ye yakın evde, 2 ahırda hasar görünüyor, birkaç tane de hayvan telef olmuş gözüküyor. Kesin tespitler yangın söndürüldükten sonra yapılacak, ilk tespitler böyle. Yangınla ilgili ise rüzgar devam etmesine, çok geniş alanda olmasına rağmen dört ayrı noktada yangın devam ediyor ancak dün akşamki kadar kötü durumda değil. İnşallah kısa süre içerisinde de iyiye gittiğimizi söyleyebileceğiz."

TIKLAYIN - Adana'daki orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor

Marmaris’te alevler yerleşim yerlerinin 100 metreye kadar yaklaştı, bazı evler tahliye edildi

Antalya, Osmaniye ve Mersin’de birbiri ardına çıkan orman yangınlarının ardından Marmaris’te de bugün öğle saatlerinde yerleşim yerlerine çok yakın bir mevkide yangın başladı. Alevler yerleşim ev ve otellere 100 metreye kadar yaklaşırken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Marmaris’teki orman yangınına 30 arazöz, 5 helikopter, 1 uçakla müdahale ediyoruz. Dualarımız ormanın kahramanlarıyla” dedi. Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada, "Marmaris'te çıkan orman yangınına yönelik söndürme çalışmalarına, gelen talep üzerine Deniz Kuvvetlerimize ait tanker, arazöz, keşif aracı ve personelin yanı sıra bir İHA ile destek sağlanmaktadır" denildi.

TIKLAYIN - Marmaris’te orman yangını: Alevler yerleşim yerine 100 metre kadar yaklaştı

Bodrum’da orman yangını

Öte yandan Muğla'da Bodrum ilçesi sınırlarına yakın Meşelik Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Ekipler bölgeye sevk edilirken yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yangının başlamasından kısa bir süre sonra kişisel sosyal medya hesabından yangının başladığı bölgeye hareket ettiklerini duyurdu.

Bodrum’daki yangın, saat 14:30 sıralarında Güvercinlik köyü yakınlarındaki Kuyucak mevkiinde bulunan ormanlık alanda başladı. Rüzgarın etkisi hızla büyüyen yangın, turistik otellerin bulunduğu bölgeye yöneldi. Alevlerin tehdit ettiği Titanic ve Lujo otelleri boşaltıldı. Lujo Oteli’ndeki konuklar, teknelerle tahliye edildi.

Güvercinlik Köyü eski muhtarı turizmci Mehmet Gereme, yaptığı açıklamada; “Orman yangını Kuyucak mevkiindeki turistik otellerin bulunduğu yerde başladı. Şu anda oteller ve Kuyucak’taki evlere doğru gidiyor. Bölgedeki vatandaşlar da söndürme çalışmalarına yardıma gitmeye başladı” dedi.

Yangına, altı arazöz desteğinde Muğla Büyükşehir Belediye itfaiye ekipleri, Orman Müdürlüğü ekipleri ve vatandaşların müdahale ettiği belirtildi. İlk gelen bilgilere göre; henüz kontrol altına alınamayan yangında 5 hektarlık alan kül oldu. 

Adalet Bakanı: Cennet vatanımızda çıkan yangınların kaynağı ve sebebi başsavcılıklar tarafından her yönüyle araştırılmaktadır

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Cennet vatanımızda çıkan yangınların kaynağı ve sebebi başsavcılıklar tarafından her yönüyle araştırılmaktadır. Bütün ihtimaller titizlikle inceleniyor, ilgili tüm kurumlarca gerekli adımlar hassasiyetle atılıyor." ifadesini kullandı.
 
Bodrum

Bodrum Belediye Başkanı Aras: 2 bine yakın misafir Güvercinlik sahiline taşınıyor 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras,  "Yangın Kuyucak tarafında başladı ve Güvercinlik bölgesine doğru iki büyük otelimize yaklaştı. Otelin sınırlarına girdikten sonra oteller tahliye edilmeye başlandı ancak otellerin karayolu da yangından etkilendiği için deniz tarafından teknelerle toplam 2 bine yakın misafir Güvercinlik sahiline taşınıyor. Can kaybı ya da yaralanma yok. Bu bizim en büyük tesellimiz. İnşallah da olmaz" dedi.

Önceliklerinin otelde konaklayan ve tatil yapmak için bölgeye gelen turistleri güvenli ve sağlıklı bir şekilde konaklayabilecekleri bir yere taşımak olduğunu dile getiren Aras, "Rüzgar çıkınca birden bire yangın yön değiştirdi, bu bölgeye geldi. Helikopter desteği ile itfaiye ve orman ekiplerimiz hem havadan hem de karadan yangını söndürmek için çalışmaya devam ediyor. Şu anda ilk hedefimiz dünyanın her tarafından tatil yapmak için gelen misafirlerimizi güvenli ve sağlıklı bir şekilde konaklayabilecekleri yere nakletmek" diye konuştu.

Sözcü Kalın: Tüm kurumlarımız eşgüdüm halinde yoğun bir mücadele veriyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, orman yangınlarıyla ilgili, “Tüm kurumlarımız eşgüdüm halinde yoğun bir mücadele veriyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından orman yangınlarıyla ilgili açıklama yaptı. Savcılıkların yangınların çıkış nedenini incelediğini belirten Kalın, şu ifadeleri kullandı:

"Orman yangınları milli bir felakettir. Tüm kurumlarımız eşgüdüm halinde yoğun bir mücadele veriyor. Savcılıklar yangınların sebeplerini çok yönlü olarak inceliyor. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Çalışmalar aralıksız devam edecek."

Yunanistan'dan Türkiye'ye geçmiş olsun telefonu 

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'na, Türkiye'deki orman yangınları nedeniyle geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı: 42 yangın kontrol altına alındı, 21 yangın devam ediyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, orman yangınlarına ilişkin son bilgileri paylaştı. 42 yangının kontrol altına alındığı, Antalya, Muğla, Mersin, Adana'daki yangınların da yer aldığı 21 yangının devam ettiği bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı 28- 29 Temmuz 2021 tarihli orman yangınları detay durumu listesine göre; çıkan yangınlardan 42'si kontrol altına alınırken, 21 yangın devam ediyor. Adana'da 20 yangından 6’sı, Osmaniye'de 4 yangından 2'si, Antalya'da 10 yangından 4'ü, Mersin'de 7 yangından 4'ü, Muğla'da 4 yangından 3'ü, Kayseri'nin Yahyalı ilçesindeki 1 yangın ve Manisa'nın Soma ilçesindeki 1 yangın devam ediyor.

Kütahya Emet, Balıkesir, Kilis, Kahramanmaraş, Kocaeli Derince, Kastamonu Taşköprü, Sakarya, İstanbul, Kocaeli, Hatay İskenderun, Bursa Keleş, İzmir Ödemiş, Diyarbakır Dicle ve Karaman yangınları kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangınlara ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu savaşta başta orman kahramanlarımız, kamu kurumlarımız ve tüm halkımız; cansiparene, özenle, tüm gücümüzle geleceğimiz için savaşıyoruz. Tüm Türkiye'nin duaları bizimle. Canımız yanıyor, söndüreceğiz" dedi.

THK: 20 hava aracı ülkemizin her bölgesindeki yangınlara müdahalede bulunuyor

 Türk Hava Kurumu (THK) tarafından operasyonları yönetilen 20 hava aracının Manavgat'taki dahil ülkenin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahalede bulunduğu bildirildi.

THK'den yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında başta Manavgat olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde meydana gelen orman yangınlarında THK'nin hava araçlarının kullanılmadığı iddialarının yer aldığı ifade edildi.

Açıklamada, THK'nin tüm yangınlara daha önceden olduğu gibi Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiş ihale kapsamında müdahale ettiği vurgulandı.

Kamu yararına çalışan THK'nin gerçeğe aykırı şekilde haberlere alet edilmesi ve kamuoyunun yanıltılmasının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Milletimizi derinden üzen orman yangınlarıyla topyekün mücadele edilirken, asılsız iddialarda bulunanlar ağır vebal altındadır. Öte yandan, ciğerlerimiz yanarken daha önceden detaylı açıklama yapılmasına rağmen, (görev yapmayan ve yıllık maliyeti 11 milyonu bulan) pilotların işten çıkarılması hususundaki iddiaların ısrarla tekrarlanması en hafif deyimiyle kötü niyetlerin göstergesidir. Bununla birlikte teknisyenlerimiz de halen görevlerine devam etmektedir. Şu anda Manavgat dahil ülkemizin çeşitli bölgelerinde, 3 adet Beriev BE -200 10 bin litre kapasiteli amfibik yangın söndürme uçağı, 15 adet Mi-8 2 bin 500 litre kapasiteli genel maksat helikopteri, 2 adet genel maksat yangın söndürme CH-47 Chinook 7 bin 500 litre kapasiteli helikopterler, olmak üzere orman yangınlarına müdahale eden tüm araçlar içinde, kiralama yoluyla temin ettiğimiz ve halen kurumumuzca operasyonları yönetilen toplam 20 hava aracımız Manavgat'taki yangın dahil ülkemizin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahalede bulunmaktadır."