Ekonomi

Prof.Dr. Seyfettin Gürsel: Tüketim kıpırdadı ama yatırımlardaki daralma hızlandı

Prof.Dr. Seyfettin Gürsel, Barış Soydan'ın sorularını yanıtladı

02 Eylül 2019 10:35

TÜİK, 2019'un 2'nci çeyrek GSYH (Gayrisafi Yurt İçi Hasıla) verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi 2'nci çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,5 daraldı, GSYH bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 1,2 arttı. Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2019 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 15 artarak 1 trilyon 24 milyar 226 milyon TL oldu. Prof.Dr. Seyfettin Gürsel ve Barış Soydan ekonomideki büyüme rakamlarını yorumladı. 

Özel tüketimde, birinci çeyreğe kıyasla %3 artış olmasını yorumlayan Gürsel, "Güven endekslerine baktığımız zaman kısmen iyileşmeler olmuştu, ancak şunu da unutmamak lazım; dayanıklı tüketim malları üzerinden yapılan ÖTV indirimleri hâlâ geçerliydi" dedi. 

Gürsel, kamu nihai tüketim harcamalarına ilişkin "Seçim döneminde, yani 1'nci çeyrekte kamu muslukları açılmıştı. İstanbul seçiminin tekrarlanması, harcama konusunda frene basılmasını geciktirdi ama 2'nci çeyrekte %1,9 artış var. Bu da kamu harcamaları konusunda frene basıldığını gösteriyor" yorumunu yaptı.

Özel ve kamu yatırımlarındaki %7,4'lük gerilemeyi yorumlayan Gürsel, "Sermaye oluşumunu destekleyecek faizlerde ciddi düşüşlerin ve geleceğe yönelik tüketimdeki canlanmanın, ihracattaki artışın devam etmesi gerekiyor. Ayrıca ciddi bir borç yükü var. Konut ve enerji sektöründeki borçlanma çözülmüş değil. Kısacası, yatırımlarda geleceğe güven gerekli, tüketimdeki ve ihracattaki artışların devam etmesi, borç yükü sorununun yeniden yapılandırılması ve çözülmesi gerekiyor" diye konuştu.