Gündem

Temiz Toplum Derneği: Türkiye'deki uyuşturucu kullanma yaşı 8'e düştü, İstanbul'da da 200 bin bağımlı var

Dernek Başkanı Bilal Ay, Hakan Aksay'ın sorularını yanıtladı

17 Temmuz 2019 13:39

Avrupa Birliği Uyuşturucu Ajansı'nın 2019 yılı raporuna göre, Türkiye'de uyuşturucu kaynaklı ölümlerde dikkat çekici bir artış var. Türkiye'de neden uyuşturucu kullanma yaşı 8'e düştü? Madde bağımlılığıyla mücadele ne aşamada? Devletin aldığı önlemler yeterli mi? Madde bağımlılığı konusunda kamu ve STK işbirliği yeterli mi? Temiz Toplum Derneği'nin Genel Başkanı Bilal Ay, Hakan Aksay'a yorumladı.

Sentetik uyuşturucu tehlikesinin kolay ulaşılabilirliği ve ucuz olması dolayısıyla arttığını dile getiren Ay, "İstanbul'da uyuşturucu kullanan insan sayısı 500 bin civarında, bunların 200 bini bağımlı. Bu da demek oluyor ki sokaktaki her 40 kişiden 1'i uyuşturucuya bulaşmış durumda"  

Uyuşturucu kullanım yaşının 8'e düştüğüne vurgu yapan Ay, gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu rakamın daha da küçük yaşlara düşebileceğini ifade etti. 

Bilal Ay, uyuşturucu bağımlılarının, uyuşturucu kullanma sebepleri arasında ailevi ve ekonomik problemleri gerekçe gösterdiklerini dile getirdi. Ay, "Bizim zaafiyetlerimizin de bir sonucu bu, işsizlik sorununa çözüm getirilmeli, aileler çocuklarına sarılmalı, sevgili göstermeli" diye konuştu. 

Bilal Ay, tedavi sürecinde Alkol ve Madde Tedavi Merkezi (AMATEM)'nde yatak sayılarının yetersiz olduğunu dile getirerek, "Aileler, çocuklarını tedaviye ikna etseler bile, aylarca bekleyebiliyorlar. Çünkü uyuşturucu bağımlı oranı dikkate alındığında tedavi merkezlerinin kapasitesi yetersiz" dedi.