Sağlık

Türkiye’de 2,5 milyon hepatit B’li, 500 bin hepatit C’li hasta var

"Herkes bir kere hepatit testlerini yaptırsın”

28 Temmuz 2019 09:58

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 verilerine göre dünyada 325 milyon viral hepatit B ve C’li hasta bulunuyor. Bu rakamlara her yıl yaklaşık 3 milyon kişi daha ekleniyor ve hepatit B ve C’li kişilerin yüzde 80’ine ise tanı konmamış durumda. Türkiye'de ise kronik hepatit B virüsü enfeksiyonlu 2,5-3 milyon kişi var. Hepatit C’li kişi sayısı 500 bin civarında. Bunların ancak yüzde 20'sine tanı konulduğu ifade ediliyor.

 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü için açıklama yapan Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, “A ve E hepatitinin sadece akut hepatit yaptığını ve genellikle kan yoluyla değil kirli su ve gıdalarla bulaştığını, çok ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmediğini söyleyebiliriz” dedi.

Her yıl dünyada 1.4 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 15-20 bin kişinin Hepatit B ve C’ye bağlı siroz kanserinden hayatını kaybettiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2030 yılına kadar ülkelerde hepatit B ve hepatit C’li hastaların yüzde 90’ına tanı konulması, tanı konulanların en az yüzde 80’inin tedavi edilmesi ve böylece viral hepatitlere bağlı ölümlerde yüzde 65 azalma sağlanması yönünde hedef koyduğunu belirtti.

"Hastalar bu mikrobu taşıdıklarının farkında değiller"

Enfeksiyonun vücuda alındığında sadece her 4 kişiden birinde sarılığa sebep olduğunu, bu yüzden tanısının konulamadığını vurgulayan Prof. Dr. Çakaloğlu, “Maalesef kronikleşen hastaların çoğu da bu ilk enfeksiyonu sessiz geçiren hastalar oluyor. Bu hastalara 10 ila 40 yıl arasındaki sürede siroz olana kadar tanı koyulamıyor. Şu anda Türkiye'deki hastaların yüzde 80’ini bilmiyoruz. Hastalar da bu mikrobu taşıdıklarının farkında değiller. Çünkü bir belirti vermiyor” açıklamasında bulundu.

Tanı koyulmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Çakaloğlu 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü'nde şu mesajı verdi:

“Her hekime gidildiğinde bu testler yapılmıyor. Onun için Türk Karaciğer Vakfı olarak ısrarla vurguluyoruz. Herkes bir kere hepatit testlerini yaptırsın.”