Dünya

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın 'Dış İlişkiler Komisyonları' Şuşa’da toplandı

22 Mayıs 2022 19:14

Azerbaycan-Türkiye-Gürcistan Parlamentolarının Dış İlişkiler Komisyonları Üçlü Ortak Toplantısı Ermenistan işgalinden kurtarılan Azerbaycan’ın Şuşa kentinde gerçekleştirildi.

TBMM Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Akif Çağatay Kılıç, Azerbaycan Milli Meclisi Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Samet Seyidov ve Gürcistan Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Nikoloz Samkharadze başkanlığındaki milletvekili heyetleri, Azerbaycan’ın Şuşa kentinde bir araya geldi.

"Ermenistan'ın işgali sırasında Karabağ topraklarında Azerbaycan’ın tarihi, maddi ve kültürel mirasının yok edildiğini" belirten Seyidov, “Şehirlerimizi ve köylerimiz yok edildi. Bu bölgelere Kafkasya'nın Hiroşima'sı denmesi tesadüf değildir. Bu alanlarda restorasyon çalışmaları yapılıyor ve yapılacak da çok iş var. Toplantının Şuşa'da yapılması önemlidir. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şuşa ziyaretleri ve Şuşa Deklarasyonu'nun imzalanmasının tarihi öneme sahiptir” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in başlattığı görüşmeler hakkında bilgi veren Seyidov, iki ülke arasında yakında bir barış anlaşması imzalanacağına olan güvenini de dile getirdi.

Bu formatta yapılan toplantıların önemine değinen Kılıç ise, toplantının "Azerbaycan'ın işgalden kurtarılmış şehri Şuşa'da düzenlenmesinden" dolayı teşekkür etti. Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmeye çalıştığını kaydeden Kılıç, “Geleceğimizi güvence altına almak için çabalarımızı birleştirmeliyiz. Parlamentolar ve temsilcileri, halklarının temsilcileri olarak gelecek için çalışmalıdır. Türkiye, Azerbaycan’ı desteklemekte ve iki ülke arasındaki ilişkilerin yakında gelişeceğine ve bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanacağına inanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Toplantıda, üç ülkenin parlamentoları arasındaki ilişkilerin daha da derinleştirilmesi ve ilgili konularda görüş alışverişinde bulunuldu. (İHA)


15 yıl sonra Dışişleri Bakanı düzeyinde ilk ziyaret: Çavuşoğlu, İsrail'e gidecek

Dışişleri Bakanlığı, ABD'de yaşayan Türkleri polis şiddetine karşı uyardı

Sağlık Bakanlığı'ndan 'maymun çiçeği' açıklaması: Ülkemizde bugüne kadar maymun çiçeği vakası görülmemiştir

Bakan Soylu: Niğde'deki kazanın, şoförün uyumasından kaynaklandığı, kendisinin verdiği beyandan ortaya çıkıyor

Sosyal medya kanunu internet medyasını da düzenleyecek

Gazetecileri tehdit eden AKP’li başkana 1380 lira ceza

Yeni Şafak yazarı Karaman'dan "Survivor izlemek ve ona katılmak günah mı?" sorusuna yanıt: Caiz değil

CHP'li Bekaroğlu: Bence, cumhurbaşkanlığını en iyi yapacak insan Kılıçdaroğlu'dur

CHP’ye 7 ayda 7 bin başvuru: Yarısı iş talebi
" />