Gündem

Türk-İş Olağan Üstü Genel Kurulu'nda Ergün Atalay yeniden başkan seçildi

Başkan Atalay, kongreye 60 yıldan sonra ilk defa işçilerden başka kimseyi davet etmediklerini söyledi

07 Aralık 2019 18:31

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) 23. Olağan Genel Kurulu'nda Ergün Atalay,  yeniden başkan seçildi.

Evrensel'in haberine göre, iki gün önce Ankara'da başlayan Olağan Genel Kurul'da Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay, "Kıdem tazminatı 17 milyonu ilgilendiriyor. Kıdemle ilgili olumsuz bir şey yaparlarsa 2 saatte 1 milyon 300 bin kişiyi toplarız" dedi.

Türk-İş’in 23. Olağan Genel Kurulu, Büyük Anadolu Hotel'de divan oluşturulması, gündem sunumu, saygı duruşu ile başladı. Divan başkanlığını Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak’ın yaptığı kongrede Genel Başkan Ergün Atalay söz aldı. İşçilerin çalışma yaşamında yaşadığı sorunlara tepkilerin öne çıktığı genel kurulda, somut eylem önerilerinin yer bulmaması dikkat çekti.

Her gün işçilerin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini ifade eden Atalay, "Soma’da 301 insanımız bağıra bağıra can verdi. Dört kişi ceza aldı, şu an ikisi yatıyor. Ülkeyi yönetenler buna acilen tedbir almalı. İş güvenliği ve işçi sağlığına patronların dörtte üçü uymuyor bunu çözecek olan Çalışma Bakanlığı ve takipçisi biz olacağız. Ama bugüne kadar bir sonuç alamadık" diye konuştu.

Atalay, ağustos ayında bayram günü alelacele yapılan bir toplantıda kamu sözleşmesinde yüzde 8’lik zamma imza atmış, daha sonra bu oranı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kendisinin istediğini söylemişti. Ayrıca Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçiler de sık sık Türk-İş’i söylemden öteye geçememekle eleştiriyor.

17 milyon işçiden 2 milyonu sendikalı

Türkiye’de 5 milyon civarında mülteci olduğunu ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Atalay, “Dünyada tedavisi olmayan en büyük hastalık ırkçılık. Bu ülke hepimizin ülkesi ve çözüm üretilmesi gerekiyor” dedi. Atalay, kayıt dışı çalışmanın yüzde 35 olduğuna dikkat çekerek “17 milyon kayıtlı çalışan, sendikalı ise 2 milyon” dedi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) da değinen Atalay, bu sorunu çözmek için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Atalay, Kongreye 60 yıldan sonra ilk defa işçilerden başka kimseyi davet etmediklerini, sendikanın patronlara, belediye başkanlarına değil işçilere ait olduğunu belirtti.

TIKLAYIN - 2020 yılı asgari ücreti için ilk teklif Türk-İş'ten geldi

TIKLAYIN - Türk-İş Başkanı'ndan asgari ücret açıklaması: 2578 TL’nin altına masaya oturmayız