Gündem

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan: Hizmetli personeli bile yetersiz; okullar açılacak ama nasıl?

"Her okula sağlık personeli tahsis edilmeli"

30 Temmuz 2020 14:30

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, telafi eğitiminin 31 Ağustos tarihinde başlayacağını hatırlatarak, bu süreçte okullardaki hizmetli personel yetersizliğine dikkat çekti. Geylan, "Okullar açılacak ama nasıl?" diye sordu.

MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın 2019 Yılı İdare Faaliyet Raporuna göre, okullarda MEB kadrosunda 29 bin 106 yardımcı hizmetler sınıfı çalışanı olduğunu, bunun dışında da İŞKUR üzerinden temin edilerek personel çalıştırıldığını belirten Geylan, personel yetersizliğinin okulların açılması aşamasında handikap yaratabileceğini söyledi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, hali hazırda bile okullarda ciddi bir personel yetersizliği olduğunu bildiren Geylan, "Okullar rutin temizlik faaliyetlerinde dahi personel yetersizliğinden dolayı zorluklar yaşanmaktadır. Şöyle ki, okulların çok büyük bir kısmında hizmetli personel sayısı çok yetersizdir, hatta hiç hizmetli personeli bulunmayan okullar dahi vardır. Bırakın rutin temizliği, ekstra hijyen tedbirlerini hayata geçirmemiz lazım. Mevcut yetersiz hizmetli çalışanımızla okullarımızda vaat ettiğimiz hijyen tedbirlerini nasıl alabiliriz?" dedi.

"Birçok okul personel eksiğini İŞKUR’DAN temin ediyor"

Okulların hizmetli personel yetersizliği dolayısıyla İŞKUR aracılığıyla hizmetli personel ihtiyacını karşıladığını kaydeden Geylan, şöyle devam etti: "Bakınız öyle bir noktadayız ki, birçok okul yardımcı hizmetli personel eksiğini İŞKUR’DAN temin ediyor. İŞKUR’dan temin edilen personel ise 1 Ekim-30 Haziran tarihleri arasında görev yapıyor. Ama bu yıl okulları 31 Ağustos’ta açacağız! 24 Ağustos’ta öğretmenlerimizin mesleki çalışmaları başlayacak. En önemli hijyen tedbirleri o tarihte alınacak.

"İŞKUR personelinin 1 Ekim tarihinde göreve başlayacağını düşünürsek, 29 bin 106 personelimiz kapı kolları, merdiven korkulukları, elektrik düğmeleri gibi yüzeylerin temizliği ve dezenfeksiyonu, tuvaletlerin temizliği, sınıfların havalandırılması v.b. gibi birçok hijyen tedbirinin sıklıkla yerine getirilmesi noktasında yeterli olabilecek mi? Üstelik okullardaki hizmetli personel sayısının yetersizliğini düşündüğümüzde, İŞKUR’dan temin edilen personel sayısı da ihtiyacı karşılamamaktadır.

"Her okula sağlık personeli tahsis edilmeli"

Her okula sağlık personeli tahsis edilmesinin gerekliliğine de işaret eden Geylan, “Bildiğiniz gibi Eğitim Kurumlarında Enfeksiyonu Önleme Kılavuzu’nda velilerden öğrencilerin ateşini ölçmesi ve okula haber vermesi bekleniyor. Soruyoruz: Her aile bunu yapacak mı? Biz bu konuda ailelere nasıl güveneceğiz? Takibini nasıl yapacağız? Aile ateş ölçmeyi bilmiyorsa, evinde ateş ölçer yoksa ya da ateş ölçer bozuk ise nasıl bir önlem alınacak?" diye sordu.

Türkiye'de 18 milyon öğrenci ve 1 milyonu aşkın eğitim çalışanı okullarda toplu halde bulunmanın salgının yayılımı için elverişli olduğuna dikkat çeken Geylan, "Tüm bunları göz önüne aldığımızda salgın sürecinde her okula bir sağlık personelinin mutlaka tahsis edilmesi gerekmektedir. Şayet bu yapılmazsa, okullarda alınan tedbirler heba edilebilir" diye konuştu.

TIKLAYIN - Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Okulların tam olarak açılması birinci senaryomuz" dedi, iki ihtimal daha sundu